LIVE YOUR BEST

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Vill du skapa nya vanor? Vanor som håller, vanor som blir ett beteende och blir lika självklart som att vi vaknar på morgonen, borstar tänderna, dricker vatten eller lägger oss på kvällen. Hur skapar man egentligen ett nytt beteende som bara finns där utan att man aktivt tänker på det?

För många kan det kännas som ett jättestort steg att börja ta tag i sin hälsa, men faktum är att små förändringar i ens vardag kan göra enormt stor skillnad. Detta kallas för mikrovanor och ger inte så stor effekt omedlebart, men har betydligt effekt i det långa loppet.

Du behöver alltså inte ställa om hela livet för att leva mer hälsosamt utan att göra små, små förändringar ökar chansen att lyckas att leva ett friskare liv.

Det handlar framför allt om att skapa nya vanor som blir hållbara i längden. Att gå ut och promenera kommer inom kort bli lika naturligt för dig som att borsta tänderna innan du lägger dig.

Börja med små förändringar, som till exempel att göra en armhävning innan du sätter dig i soffan och ser på tv eller två situps innan du lagar middag. Nu undrar du säkert hur stor skillnad en armhävning kan göra? Principen med mikrovanor är att det ska vara så små prestationer som krävs för att du ska kunna utöva denna nya vana. Till slut kommer det att komma per automatik, vilket du sedan avancerar naturligt.
Att gapa efter för mycket gör ofta att man mister hela stycket. Om ditt mål är för svårt så kommer du ge upp, men att ställa in sig på ett så litet mål som möjligt gör att förutsättningarna för att lyckas hålla kvar i den nya vanan är betydligt mycket större.
Så, istället för att gå till gymmet en timma varje dag så gör du istället ett upphopp och istället för att meditera 30 minuter varje dag så tar du tre djupa andetag.
Varför fungerar mikrovanor?
Om vi gör små förändringar så kommer vi att lyckas med förändring hela tiden och det leder till att vi får en känsla av att vi ”lyckas” vilket gör oss mer motiverade till att fortsätta.
Här kommer ytterligare några exempel på hur du kan få in mikrovanor i ditt liv som då kan leda till större förändringar. Tanken är att du ska känna att du gjort någonting istället för ingenting.
Varje gång jag öppnar en dörr ska jag göra två knäböj
Innan jag sätter mig i bilen ska jag göra ett upphopp
När jag väntar på bussen ska jag inte titta på telefonen
Innan jag borstar tänderna ska jag göra en armhävning
När jag tvättar händerna ska jag se mig i spegeln och tänka på något jag är tacksam över
Innan jag sätter mig i soffan ska jag göra 3 dips
Varje gång jag kollar Instagram ska jag stå på tå
Du behöver inte höja motivationen utan enbart planera och låta den naturliga processen fortlöpa och så blir vinsten på ett naturligt sätt ett nytt beteende. 

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Effektiv viktnedgång

Letar du efter effektiva sätt att gå ner i vikt? Viktnedgång är en vanlig målsättning för många människor, och det finns flera strategier och metoder

Protein

Proteiner och muskeluppbyggnad är två tätt sammanlänkade begrepp inom området träning och fysisk prestation. Protein spelar en avgörande roll i att bygga upp och reparera

Hur påverkar hormoner vikten?

Efter att jag har hjälpt hundratals kvinnor att lyckas med sin viktnedgång så har jag tydligt sett att det inte bara är kost och träning