LIVE YOUR BEST

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Det är ofta man hör påståenden om att bröd skulle vara dåligt, så idag tänkte jag att vi skulle prata lite grann om just det. Bröd.

Är bröd dåligt?

Svaret är delat. Vi kan inte dra alla brödsorter under en och samma kam, utan det är viktigt att se på de olika varianterna och förstå vad exakt det är som gör att vi kan kalla ett bröd för “dåligt”.

Om du bakar ett bröd själv så vet du exakt vad du får i dig och hur många ingredienser brödet innehåller. Jag brukar till exempel baka fröbröd, vilket absolut inte kan påstås vara dåligt. Detta brödet är väldigt bra, nyttigt och hälsosamt. Här är receptet för er som blir nyfikna.


Men, det är inte alla som orkar, har tid eller lust att laga eget bröd och då är det viktigt att man lär sig att kolla på innehållsförteckningen av brödsorterna.

Låt oss jämföra två brödsorters innehållsförteckning:


Till vänster har vi det mindre bra alternativet. När man ser på en innehållsförteckning så brukar man se på två saker framför allt:

  1. Hur många ingredienser innehåller varan? Få ingredienser = bra. Många ingredienser = dåligt

  2. Vilka är de första ingredienserna som är listade? Står socker med bland dom första så är socker en av huvudingredienserna. Socker = inte så bra

I det vänstra brödet har vi många ingredienser och socker, så detta skulle jag inte välja. För er som undrar är detta Polarbröd.

I det högra brödet däremot har vi ett sunt alternativ om man skulle vilja äta bröd. Här har vi få ingredienser och socker står inte med alls. Detta är Levain surdegsbröd.


Så låt oss nu återgå till frågan om bröd är dåligt?

Mitt svar är Nej. Men det krävs att man har lite kunskap om hur man läser innehållsförteckning och vad för typ av bröd man väljer att äta. Bröd kan vara dåligt, men bröd kan även vara väldigt bra.

Som hälsocoach ser jag på hälsan i sin helhet och då är förbud inte bra. Jag vill att man ska kunna äta allt, med måtta. Bröd är ingenting man behöver utesluta i sin kost om det är någonting som man tycker är gott. Men, med det sagt kan man välja ett mer hälsosamt alternativ utan socker.

Jag hoppas att denna artikel kom till nytta och att du lärt dig något värdefullt idag. Ta hand om dig!

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

7 svar

  1. Ja det tål ju att upprepas att innehållsförteckningar är viktiga att läsa 😀 och ditt brödrecept ska jag definitivt testa 👍

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande