LIVE YOUR BEST

Viktuppgång i klimakteriet

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Jag har många kunder som kommer till mig och är upprörda över att dom börjat gå upp i vikt, fast än att dom gör som dom alltid har gjort. Att äta som man alltid har gjort och motionera på samma nivå som alltid, men ändå gå upp i vikt. Det måste vara frustrerande.

Vad detta kan bero på är en naturlig övergångsfas i livet för kvinnor i medelåldern, nämligen att man kommer i klimakteriet.

Det som händer i kroppen här man går in i klimakteriet är att äggstockarnas funktion minskar, mensen slutar och hormonbalansen i kroppen blir annorlunda. Antalet äggblåsor i äggstockarna tar slut och de få som är kvar bildar betydligt mycket mindre östrogen.

På grund av den minskade halten östrogen som produceras så påverkas många organ i kroppen, så som livmodern, skelettet och hjärnan. På grund av detta kan man få mängder av olika symptom som till exempel värmevallningar, svettningar, sömnproblem, humörsvängningar, nedstämdhet, urinvägsbesvär och torra slämhinnor. Men det symptomet som vi ska prata om här är att den minskade mängden östrogen gör att fettfördelningen i kroppen förändras.

Många som hamnar i klimakteriet märker att de får mer fett runt midjan och inne i magen bland organen. Man kan också uppleva att man blir svagare och får ont i kroppen då minskad mängd östrogen kan öka risken för benskörhet. Även muskelmassan påverkas och förlusten av muskelmassa och minskad muskelstyrka, tillsammans med mer fettmassa kallas för Sarkopent fetma.

När man är yngre fördelas fettet framför allt över lår, rumpa och höfter, men i och med klimakteriet så lägger sig fettet runt organen, vilket bidrar till bukfetma. Midjemåttet ökar då naturligt, vilket man upplever som viktuppgång.

Förlusten av muskelmassa, ökning av kroppsfett och minskandet av östrogen skapar ett problem i kvinnans basala energibehov. Det vill säga – ämnesomsäggningen sjunker. Detta påverkar alla som blir äldre, men desto mer förstärkt av klimakteriet.

Nu när vi har rett ut vad Klimakteriet är och hur övergångsåldern påverkar kroppen så ska vi ta tag i hur vi löser det upplevda problemet.


Först vill jag stryka under hur viktigt det är att se på var och en individ. Alla behöver olika tillvägagångssätt i livet för att lyckas nå sina mål och därför rekommenderar jag personlig coaching. Men, med det sagt så finns det några utgångspunkter som kan vara bra för alla som går igenom denna livsförändring och här är mina bästa tips till er.

 • Protein

  Få i dig tillräckligt med protein vid varje måltid för att behålla din muskelmassa, vilket i sin tur motverkar muskelförlust och sakopent fetma.

 • Styrketräning

  Om du inte använder dina muskler så förlorar du dom. Genom att träna regelbundet blir du starkare, får ökad basal energiomsättning, snabbare ämnesomsättning och bättre blodsockerkontroll.

 • Periodisk fasta

  Genom att gå efter ett specifikt ätfönster kan du hålla insulinet på en lägre nivå under tid, vilket även innebär att du har lättare att bränna lagrat fett.

 • Sömn

  En god nattsömn sänker kortisolnivåer, minskar insulinresistens och underlättar viktkontroll. För att sova bättre bör du ha svalt i sovrummet, skapa en avkopplande kvällsrutin, undvik alkohol, tobak och skärmar minst 1h innan läggdags.

 • Avslappning

  Vardagsstress och livsstress i höjer kortisolnivåerna och bidrar till ökad vikt. Prova att varva ner med hjälp av lugna aktiviteter så som Yoga, avslappningsövningar eller meditation.

 • Minska kolhydratsintag

  Kolhydrater omvandlas till glukos i kroppen, vilket bidrar till ökad insulinnivå. Undvik kolhydratsrik mat som ris, potatis, bröd, pasta, bakverk som snabbt omvandlas till socker i kroppen. När insulinet håller sig på en lägre nivå i kroppen så använder sig kroppen av lagrat fett och används som bränsle istället. Ett lägre kolhydratintag ökar även ämnesomsättningen och ökar fettförbränningen.

Jag hoppas att dessa rekommendationer kan hjälpa dig att hantera klimakteriet. Du är inte ensam, alla kvinnor går igenom denna fas i livet.

Om du önskar att få vidare coaching och rådgivning så är du varmt välkommen att kontakta mig på mail susanna@lybholding.se

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande