LIVE YOUR BEST

Träning efter graviditet

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Idag ska vi prata om träning efter graviditeten. Efter att man har burit på ett barn i 9 månader och genomgått en förlossning så är det många som gärna vill komma tillbaka till sin ursprungliga form igen. Men hur? Vart ska man börja?

Idag går jag igenom de frågor som jag får mest inom ämnet. När kan man börja träna igen efter förlossningen? Hur gör man för att träna på ett säkert sätt efter att man har fött barn? Vad är Diastas? Hur vet jag om jag har Diastas? Finns det något bra träningspass man kan göra när man känner sig redo för träning igen?

Innan vi sätter igång vill jag bara understryka hur viktigt det är att man förstår att kroppen har förändrats och kommer, i de flesta fall, inte se ut som den en gång gjorde. Att gå igenom en graviditet innebär ofta en stor förändring och det är helt okej. Nu är det viktiga hur vi lär oss att älska vår nya kropp, så som den är. Men, självklart kan vi gå ner gravidkilona och tona kroppen, precis så som alla andra kan – med hälsosam kost och säker och effektiv träning.


Låt oss börja med den första frågan: När kan man börja träna igen efter förlossningen?

Alla kroppar, graviditeter och förlossningar är unika och skiljer sig från varandra. Likaså hur vi återhämtar oss och kan börja med träning igen. Det är näst intill omöjligt att säga en exakt dag efter förlossningen som det är säkert att träna då alla är olika. Men, om du hade en vaginal förlossning utan komplikationer så brukar det gå bra att börja med träningen redan några veckor efter förlossningen. Hade du däremot kejsarsnitt eller en svår vaginal förlossning så rekommenderar jag att vänta tills du varit på återbesök hos barnmorskan som kan undersöka dig först.

Personligen började jag promenera en vecka efter förlossning och gjorde knipövningar. Sedan gjorde jag lätta magövningar, tillämpade efter man fött barn, ca 3 veckor efter jag fött barn. Men alla är olika så det viktiga är att känna efter hur det känns i kroppen och när man känner sig redo. Men, känns det bra så är det ofta helt okej att träna.

Hur gör man för att träna på ett säkert sätt efter att man har fött barn?

Jag har publicerat en informativ video där jag går igenom hur du på ett säkert sätt kan börja få kontakt med dina inre magmuskler efter förlossningen. I videon pratar jag även om hur man hälsosamt kan gå ner i vikt efter graviditeten. Du kan se videon här:

Vad är Diastas?

Att få Diastas efter att man genomgått en graviditet är väldigt vanligt och något som var och varannan mamma tyvärr får. Diastasis Recti innebär att man har fått delade magmuskler. När magen växer under graviditeten så säras magmusklerna. Dessa kan i de flesta fall hitta tillbaka till sin ursprungsplats, men inte för alla.

Om man har 2 cm mellan magmusklerna så har man Diastas.

Hur vet jag om jag har Diastas?

Symptom man kan få om man har diastas:

  • Ont i ländryggen

  • Putmage

  • Magproblem och svårt att hålla tätt

  • Dålig hållning

För att kontrollera om man har Diastas så kan man ligga raklång på rygg med korsryggen tryckt mot marken. Ta sedan och lyft på huvudet och sätt hakan mot bröstet. Känn sedan med dina fingrar över naveln. Om du har fått delade magmuskler så kan du tydligt känna att det går att stoppa in fingrarna vid naveln. Är du osäker så rekommenderar jag att gå till MVC för kontroll.


Finns det något bra träningspass man kan göra när man känner sig redo för träning igen?

Det finns det absolut och jag har gjort ett säkert och bra träningspass för dig som vill komma igång med träningen igen. Detta träningspasset är fokuserat på mage och är tryggt att börja med några veckor efter att du fött barn.

Jag hoppas att denna artikel var informativ och att du känner dig mer trygg med att börja träna och komma i form igen efter graviditeten. Jag finns här om du har några fler funderingar eller frågor. Lämna en kommentar så svarar jag så fort jag får möjlighet.

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande