LIVE YOUR BEST

Nyttig och Hälsosam Morotskaka – En Söt Njutning För Ditt Hälsosamma Livsstilsval

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Vi har alla cravings och längtar efter något gott då och då. Och vet du vad? Det är helt naturligt och helt okej! Att unna sig något gott ibland är en del av att leva en balanserad livsstil. Men vad händer om jag berättar för dig att du kan njuta av en ljuvlig morotskaka som samtidigt är nyttig och hälsosam? Ja, du hörde rätt! Vi kan ta våra favoritrecept och göra dem mer näringsrika och bättre för vår kropp. Låt mig introducera dig till den fantastiska världen av nyttiga och hälsosamma bakverk med vår älskade morotskaka som ett lysande exempel!

Att baka hälsosamt handlar inte bara om att ersätta vissa ingredienser med andra. Det handlar om att skapa en balans mellan njutning och välmående. Genom att använda näringsrika ingredienser och undvika raffinerat socker och konstgjorda tillsatser kan vi njuta av godsaker utan att kompromissa med vår hälsa. Hälsosamt bakning ger oss möjlighet att unna oss något sött och samtidigt ge vår kropp de näringsämnen den behöver för att må bra.

Morotskaka är en tidlös favorit, och det är inte konstigt att den har en speciell plats i våra hjärtan (och magar!). Men istället för att använda raffinerat socker och vitt mjöl, kan vi skapa en nyttigare version av denna läckerhet genom att använda näringsrika ingredienser. Genom att använda fullkornsmjöl, mandelmjöl, kokossocker och osötat äppelmos kan vi skapa en morotskaka som ger oss både smak och näring.

Att baka hälsosamt ger oss flera fördelar utöver att bara njuta av god smak. Genom att välja hälsosamma alternativ kan vi minska mängden raffinerat socker och onödiga tillsatser i vår kost. Det ger oss också möjlighet att få i oss mer fiber, vitaminer och mineraler från naturliga källor. Dessutom ger det oss en känsla av att ta hand om vår kropp och göra medvetna val för vår hälsa.

Recept

Ingredienser:

 • 2 koppar riven morot
 • 1 ½ kopp fullkornsmjöl
 • 1 kopp mandelmjöl
 • ½ kopp kokossocker
 • ½ kopp osötat äppelmos
 • ½ kopp osötade russin
 • ½ kopp hackade valnötter
 • ¼ kopp kokosolja (smält)
 • 3 ägg
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk kanel
 • ½ tsk malen ingefära
 • ½ tsk malda kryddnejlikor
 • En nypa salt

Frosting (valfritt):

 • ½ kopp naturell grekisk yoghurt
 • 2 msk honung eller agavesirap
 • Rivet skal av en apelsin

Instruktioner:

 1. Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Smörj och mjöla en kakform.
 2. I en stor skål, blanda ihop fullkornsmjöl, mandelmjöl, kokossocker, bakpulver, kanel, ingefära, kryddnejlikor och salt.
 3. I en annan skål, vispa äggen tills de är luftiga. Tillsätt äppelmos, smält kokosolja och rivna morötter. Blanda väl.
 4. Tillsätt de våta ingredienserna i den torra ingrediensblandningen och blanda försiktigt tills allt är väl kombinerat.
 5. Rör i russin och hackade valnötter.
 6. Häll smeten i den förberedda kakformen och jämna till ytan.
 7. Grädda i förvärmd ugn i cirka 35-40 minuter eller tills en tandpetare som sätts in i mitten av kakan kommer ut ren.
 8. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna helt på ett galler.
 9. Om du vill lägga till frostingen, blanda grekisk yoghurt, honung eller agavesirap och rivet apelsinskal i en skål. Kyl blandningen i kylskåpet i cirka 30 minuter.
 10. När kakan har svalnat, bred frostingen jämnt över toppen.
 11. Skär i bitar och njut av din nyttiga och hälsosamma morotskaka!

Denna nyttiga version av morotskaka innehåller inga raffinerade sockerarter och använder nyttiga ingredienser som fullkornsmjöl, mandelmjöl, kokossocker och osötat äppelmos. Det är ett hälsosamt alternativ som fortfarande erbjuder en läcker smak och konsistens.

Att baka hälsosamt behöver inte vara tråkigt eller smaklöst. Det handlar om att vara kreativ och utmana traditionella recept med nyttiga ingredienser. Morotskakan är ett fantastiskt exempel på hur vi kan njuta av något gott samtidigt som vi ger vår kropp näring och välbehag. Så låt oss ta fram bakformarna och ge oss själva och våra nära och kära den fantastiska gåvan av en nyttig och hälsosam morotskaka. Låt oss baka med omsorg och kärlek, och fortsätta vår resa mot en sundare och balanserad livsstil.

Kom ihåg, njutningen av en god kaka blir ännu större när vi vet att vi har gjort ett hälsosamt val!

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande