LIVE YOUR BEST

Veckans åsikt – Spara och slösa

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Tisdag idag och temat Veckans åsikt är uppe och rullar igen. Idag tar jag upp ämnet Spara och slösa. Så här har vi det i vår familj:

veckans_asikt

I vår lilla familj så har vi en spara och en slösa. Ni kan ju gissa vem som är vem! 😉

Nä, tro det eller ej, men det är faktiskt jag som är spararen i vårt hushåll och min man är slösaren och sätter större pris på livskvalitet! Jag lyckas faktiskt alltid att spara undan massa pengar i smyg utan att M vet om det. Plötsligt en dag så kan han fråga mig, “hur mycket pengar har du sparat sen sist jag fråga din lilla luring? :)” Varav jag då kan svara “50.000 till ;)”. Och det är ju jättekul för det är pengar som han inte ens vet att vi har och som säkert hade varit uppköpta på något annat trams om jag inte gömt dom, hihi. 🙂

Nu har ju vi, jag och min man, gemensam ekonomi och vi har haft det sedan vi träffades i princip. Vi menar att om man nu har bestämt sig för att leva resten av livet tillsammans så finns det ingen anledning till varför man inte skulle dela på allt. Men, däremot har vi flera konton som vi använder oss utav. Vi har ett gemensamt Amex som vi handlar på, men det är inte alla butiker som tar det kortet så då får vi betala med ett annat kort. Dock drar jag aldrig mina kort när vi är tillsammans, utan använder bara pengarna på mina konton när jag är ensam och ska köpa något. På så sätt kanske ni förstår varför jag kan spara undan alla pengar som kommer in på mitt konto eftersom jag aldrig behöver använda dom 😉

Men, i alla fall, nu till ämnet. När det kommer till att hålla pengar och hantera sin ekonomi så tror jag att jag och M har väldigt gott av varandra. Jag tänker alltid sparsamt för att jag älskar att se hur pengarna stiger på kontot, medan min man slösar eftersom han hellre ser pengarna i materiella ting och nöjen – vilket bidrar till en högre livskvalitet, än att ha höga siffror på datorn. Hade inte jag haft min man så hade vi, till exempel, aldrig haft så fint som vi har det här hemma och det är jag oerhört glad för! För, vem i slutändan, blir glad för att ha mycket pengar på banken? Vi lever ju faktiskt här och nu. Men, åter igen så är det väldigt bra att ha mig som en sparare också eftersom vi i många fall vill göra stora inköp och då frågar alltid M mig hur mycket pengar jag har sparat undan. 🙂 Som nu till exempel när vi bestämde oss för att köpa en dörr för 20.000 😉

Jag måste bara tillägga nu så att ingen missförstår mig – min man sparar självklart också! Vi har gemensamma sparkonton där vi lägger undan pengar varje månad. Så dom pengarna som jag sparar i övrigt är bara bonus och dom min man slösar är pengar som vi inte “behöver”. Ett säkert sparande är viktigt och det är det faktiskt min man som ansvarar för. Fonder, aktier, investeringar osv överlåter jag till honom.

Jag har nog tagit efter min mamma som är en stor sparare och jag tror att hennes tankesätt går i “många bäckar små”. Man måste tänka på att spara på dom små sakerna också. Till exempel så ser jag alltid efter ett billigare alternativ när jag handlar mat i butiken, för oftast så är inte det dyraste det godaste. Sen tänker jag alltid kort- Och långsiktigt. Hur många behöver jag köpa? Kommer jag äta upp alla dessa innan utgångsdatumet eller kommer jag att få slänga några sen ändå? Jag tänker alltid innan jag köper och överväger alltid om jag verkligen behöver utföra ett köp. Här är jag och min man helt olika! Han tänker aldrig innan han köper och han ser nog aldrig ens på hyllkanten vad varan i fråga kostar. Han plockar det han vill ha, gärna en för mycket, och så går han till kassan och betalar utan att ta kvitto eller ens se hur mycket pengar han slår koden för. Ett exempel har vi till exempel igår när jag bad honom att köpa med sig EN festis till Filip från butiken. Det här är vad han kom hem med:

festis

Det gör mig ingenting att vi fungerar på så olika sätt, utan det gör det snarare mer intressant. Men hur kommer det sig egentligen att vi människor tänker så olika när det kommer till ekonomi? Hur kunde min man få En festis till 9 stycken? (8 på bilden + en Filip drack). Lite lustigt bara när man tänker efter. Här kommer det till småsaker, men som jag sa tidigare “många bäckar små”.

Hur tänker ni i ert hem? Vem är spara och vem är slösa i din familj och hur ser Du på pengar och ekonomi när det kommer till stora och små inköp? 🙂 

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

0 svar

 1. Vårt förhållande ser nog ut som ert, jag är spara och han slösa.. Eller kanske inte, saken är nog den att jag alltid haft pengar att röra mig med men nu när vi har fått två små barn och levt på föräldralöner så har vi fått tänka om lite. Ur ekonomisk synvinkel ska det bli så skönt att börja jobba igen!

 2. Vårt förhållande ser nog ut som ert, jag är spara och han slösa.. Eller kanske inte, saken är nog den att jag alltid haft pengar att röra mig med men nu när vi har fått två små barn och levt på föräldralöner så har vi fått tänka om lite. Ur ekonomisk synvinkel ska det bli så skönt att börja jobba igen!

 3. Vårt förhållande ser nog ut som ert, jag är spara och han slösa.. Eller kanske inte, saken är nog den att jag alltid haft pengar att röra mig med men nu när vi har fått två små barn och levt på föräldralöner så har vi fått tänka om lite. Ur ekonomisk synvinkel ska det bli så skönt att börja jobba igen!

 4. Vårt förhållande ser nog ut som ert, jag är spara och han slösa.. Eller kanske inte, saken är nog den att jag alltid haft pengar att röra mig med men nu när vi har fått två små barn och levt på föräldralöner så har vi fått tänka om lite. Ur ekonomisk synvinkel ska det bli så skönt att börja jobba igen!

 5. Intressant inlägg!Tanke hur jag slösar på massa saker är jag en slösa, men sedan när det kommer till hemmet så är jag en spara. Känns ibland som mina pengar räcker 30% mer än dom borde 😊

 6. Intressant inlägg!Tanke hur jag slösar på massa saker är jag en slösa, men sedan när det kommer till hemmet så är jag en spara. Känns ibland som mina pengar räcker 30% mer än dom borde 😊

 7. Intressant inlägg!Tanke hur jag slösar på massa saker är jag en slösa, men sedan när det kommer till hemmet så är jag en spara. Känns ibland som mina pengar räcker 30% mer än dom borde 😊

 8. Intressant inlägg!Tanke hur jag slösar på massa saker är jag en slösa, men sedan när det kommer till hemmet så är jag en spara. Känns ibland som mina pengar räcker 30% mer än dom borde 😊

 9. Intressant inlägg! 😊 Brukar också gå efter devisen “många bäckar små” så gott det går.Jag och min sambo är ganska lika och lägger pengar på det vi tycker är roligt, både gemensamt och på egen hand. Vi har varsitt sparkonto, men gemensamt konto för mat och sedan delar vi lika på större inköp till hemmet, typ dammsugare haha.Jag gör nog av med mer pengar än honom, eftersom jag köper mycket kläder, men ibland kan han också shoppa loss rejält 😊Spara är bra, men måste ju få unna sig också 😉

 10. Intressant inlägg! 😊 Brukar också gå efter devisen “många bäckar små” så gott det går.Jag och min sambo är ganska lika och lägger pengar på det vi tycker är roligt, både gemensamt och på egen hand. Vi har varsitt sparkonto, men gemensamt konto för mat och sedan delar vi lika på större inköp till hemmet, typ dammsugare haha.Jag gör nog av med mer pengar än honom, eftersom jag köper mycket kläder, men ibland kan han också shoppa loss rejält 😊Spara är bra, men måste ju få unna sig också 😉

 11. Intressant inlägg! 😊 Brukar också gå efter devisen “många bäckar små” så gott det går.Jag och min sambo är ganska lika och lägger pengar på det vi tycker är roligt, både gemensamt och på egen hand. Vi har varsitt sparkonto, men gemensamt konto för mat och sedan delar vi lika på större inköp till hemmet, typ dammsugare haha.Jag gör nog av med mer pengar än honom, eftersom jag köper mycket kläder, men ibland kan han också shoppa loss rejält 😊Spara är bra, men måste ju få unna sig också 😉

 12. Intressant inlägg! 😊 Brukar också gå efter devisen “många bäckar små” så gott det går.Jag och min sambo är ganska lika och lägger pengar på det vi tycker är roligt, både gemensamt och på egen hand. Vi har varsitt sparkonto, men gemensamt konto för mat och sedan delar vi lika på större inköp till hemmet, typ dammsugare haha.Jag gör nog av med mer pengar än honom, eftersom jag köper mycket kläder, men ibland kan han också shoppa loss rejält 😊Spara är bra, men måste ju få unna sig också 😉

 13. detta har inte med inlägget att göra men det är såå spännande att kika in här nu för jag väntar varje dag på inlägget med “nu har hen pluppat ut” 😉 kram till er!

 14. detta har inte med inlägget att göra men det är såå spännande att kika in här nu för jag väntar varje dag på inlägget med “nu har hen pluppat ut” 😉 kram till er!

 15. detta har inte med inlägget att göra men det är såå spännande att kika in här nu för jag väntar varje dag på inlägget med “nu har hen pluppat ut” 😉 kram till er!

 16. detta har inte med inlägget att göra men det är såå spännande att kika in här nu för jag väntar varje dag på inlägget med “nu har hen pluppat ut” 😉 kram till er!

 17. Köper du inte ekologiskt och närodlat till er? De brukar ju vara dyrare. Dessutom är de väl bättre att storhandla än småhandla som du gör. En festis är ju rätt meningslöst.

 18. Köper du inte ekologiskt och närodlat till er? De brukar ju vara dyrare. Dessutom är de väl bättre att storhandla än småhandla som du gör. En festis är ju rätt meningslöst.

 19. Köper du inte ekologiskt och närodlat till er? De brukar ju vara dyrare. Dessutom är de väl bättre att storhandla än småhandla som du gör. En festis är ju rätt meningslöst.

 20. Köper du inte ekologiskt och närodlat till er? De brukar ju vara dyrare. Dessutom är de väl bättre att storhandla än småhandla som du gör. En festis är ju rätt meningslöst.

 21. Samma hos oss, min sambo vill helst se pengar i saker och jag gillar att spara dom, men tillsammans blir det bra, vi försöker både handla och spara, för man ska leva nu och unna sig, men jag vill heller inte bara handla massor som känns onödigt, så gäller väl att hitta en balans. jag är sjukskriven med låg inkomst, så är jag van att hushålla med pengarna, för de tar fort slut, detta gör ju också att det blir ju inga stora summor som kan sparas bara “sådär”Så det är lätt och säga, jag är “spara”, jag är en “slösa” om det finns pengar, det finns de som vänder på varje krona och inte har möjlheter att spara, för det behöver behöver man inte vara en slösa, och har man mycket pengar att röra sig med så att man kan handla det man vill ha och ändå spara ganska mycket, så kräver det ju inte samma ansträngning, som för den kanske ensamstående mamman som kämpar för att spara ihop till julen eller för att ha lite extra i smesterkassan.Så även detta handlar ju om vilka förutsättningar man har.Jag älskade Kamratposten som liten “spara och slösa” och redan där tror jag “spara” blev min idol, så jag har som alltid tyckt om att samla och spara, som du skriver många bäckar små….Som min mormor sa då jag tyckte att 5 kronor är väl ingenting, då sa hon”fattas det 5 kr till en miljon så är du inte miljonär”, så 5 kronor kan vara det avgörande, så även den där 5 kronan är början på ett kapital även om den kanske aldrig leder till någon miljon 😉

 22. Samma hos oss, min sambo vill helst se pengar i saker och jag gillar att spara dom, men tillsammans blir det bra, vi försöker både handla och spara, för man ska leva nu och unna sig, men jag vill heller inte bara handla massor som känns onödigt, så gäller väl att hitta en balans. jag är sjukskriven med låg inkomst, så är jag van att hushålla med pengarna, för de tar fort slut, detta gör ju också att det blir ju inga stora summor som kan sparas bara “sådär”Så det är lätt och säga, jag är “spara”, jag är en “slösa” om det finns pengar, det finns de som vänder på varje krona och inte har möjlheter att spara, för det behöver behöver man inte vara en slösa, och har man mycket pengar att röra sig med så att man kan handla det man vill ha och ändå spara ganska mycket, så kräver det ju inte samma ansträngning, som för den kanske ensamstående mamman som kämpar för att spara ihop till julen eller för att ha lite extra i smesterkassan.Så även detta handlar ju om vilka förutsättningar man har.Jag älskade Kamratposten som liten “spara och slösa” och redan där tror jag “spara” blev min idol, så jag har som alltid tyckt om att samla och spara, som du skriver många bäckar små….Som min mormor sa då jag tyckte att 5 kronor är väl ingenting, då sa hon”fattas det 5 kr till en miljon så är du inte miljonär”, så 5 kronor kan vara det avgörande, så även den där 5 kronan är början på ett kapital även om den kanske aldrig leder till någon miljon 😉

 23. Samma hos oss, min sambo vill helst se pengar i saker och jag gillar att spara dom, men tillsammans blir det bra, vi försöker både handla och spara, för man ska leva nu och unna sig, men jag vill heller inte bara handla massor som känns onödigt, så gäller väl att hitta en balans. jag är sjukskriven med låg inkomst, så är jag van att hushålla med pengarna, för de tar fort slut, detta gör ju också att det blir ju inga stora summor som kan sparas bara “sådär”Så det är lätt och säga, jag är “spara”, jag är en “slösa” om det finns pengar, det finns de som vänder på varje krona och inte har möjlheter att spara, för det behöver behöver man inte vara en slösa, och har man mycket pengar att röra sig med så att man kan handla det man vill ha och ändå spara ganska mycket, så kräver det ju inte samma ansträngning, som för den kanske ensamstående mamman som kämpar för att spara ihop till julen eller för att ha lite extra i smesterkassan.Så även detta handlar ju om vilka förutsättningar man har.Jag älskade Kamratposten som liten “spara och slösa” och redan där tror jag “spara” blev min idol, så jag har som alltid tyckt om att samla och spara, som du skriver många bäckar små….Som min mormor sa då jag tyckte att 5 kronor är väl ingenting, då sa hon”fattas det 5 kr till en miljon så är du inte miljonär”, så 5 kronor kan vara det avgörande, så även den där 5 kronan är början på ett kapital även om den kanske aldrig leder till någon miljon 😉

 24. Samma hos oss, min sambo vill helst se pengar i saker och jag gillar att spara dom, men tillsammans blir det bra, vi försöker både handla och spara, för man ska leva nu och unna sig, men jag vill heller inte bara handla massor som känns onödigt, så gäller väl att hitta en balans. jag är sjukskriven med låg inkomst, så är jag van att hushålla med pengarna, för de tar fort slut, detta gör ju också att det blir ju inga stora summor som kan sparas bara “sådär”Så det är lätt och säga, jag är “spara”, jag är en “slösa” om det finns pengar, det finns de som vänder på varje krona och inte har möjlheter att spara, för det behöver behöver man inte vara en slösa, och har man mycket pengar att röra sig med så att man kan handla det man vill ha och ändå spara ganska mycket, så kräver det ju inte samma ansträngning, som för den kanske ensamstående mamman som kämpar för att spara ihop till julen eller för att ha lite extra i smesterkassan.Så även detta handlar ju om vilka förutsättningar man har.Jag älskade Kamratposten som liten “spara och slösa” och redan där tror jag “spara” blev min idol, så jag har som alltid tyckt om att samla och spara, som du skriver många bäckar små….Som min mormor sa då jag tyckte att 5 kronor är väl ingenting, då sa hon”fattas det 5 kr till en miljon så är du inte miljonär”, så 5 kronor kan vara det avgörande, så även den där 5 kronan är början på ett kapital även om den kanske aldrig leder till någon miljon 😉

 25. Vi är precis som ni, jag vill spara och min man vill slösa =) Vi har bade gemensamma sparpengar och egna lönekonton som är pengar som var och en gör vad dom vill med. jJag skulle bli vansinnig pa alla hans nya prylar om jag fick betala halften! Gemensamma inköp är just de, gemensamma, och betalas gemensamt, men de är ofta jag som bromsar när han vill byta TV eller köpa ny grill när vi redan har en som fungerar! Samtidigt som de är tack vare honom som vi har mánga av de saker vi har för vore de för mej skulle vi sparat lite till =) hihi….Jag tror de är en perfekt kombination, en spara och en slösa, bara man hittar rätt balans sinsemellan.Elin

 26. Vi är precis som ni, jag vill spara och min man vill slösa =) Vi har bade gemensamma sparpengar och egna lönekonton som är pengar som var och en gör vad dom vill med. jJag skulle bli vansinnig pa alla hans nya prylar om jag fick betala halften! Gemensamma inköp är just de, gemensamma, och betalas gemensamt, men de är ofta jag som bromsar när han vill byta TV eller köpa ny grill när vi redan har en som fungerar! Samtidigt som de är tack vare honom som vi har mánga av de saker vi har för vore de för mej skulle vi sparat lite till =) hihi….Jag tror de är en perfekt kombination, en spara och en slösa, bara man hittar rätt balans sinsemellan.Elin

 27. Vi är precis som ni, jag vill spara och min man vill slösa =) Vi har bade gemensamma sparpengar och egna lönekonton som är pengar som var och en gör vad dom vill med. jJag skulle bli vansinnig pa alla hans nya prylar om jag fick betala halften! Gemensamma inköp är just de, gemensamma, och betalas gemensamt, men de är ofta jag som bromsar när han vill byta TV eller köpa ny grill när vi redan har en som fungerar! Samtidigt som de är tack vare honom som vi har mánga av de saker vi har för vore de för mej skulle vi sparat lite till =) hihi….Jag tror de är en perfekt kombination, en spara och en slösa, bara man hittar rätt balans sinsemellan.Elin

 28. Vi är precis som ni, jag vill spara och min man vill slösa =) Vi har bade gemensamma sparpengar och egna lönekonton som är pengar som var och en gör vad dom vill med. jJag skulle bli vansinnig pa alla hans nya prylar om jag fick betala halften! Gemensamma inköp är just de, gemensamma, och betalas gemensamt, men de är ofta jag som bromsar när han vill byta TV eller köpa ny grill när vi redan har en som fungerar! Samtidigt som de är tack vare honom som vi har mánga av de saker vi har för vore de för mej skulle vi sparat lite till =) hihi….Jag tror de är en perfekt kombination, en spara och en slösa, bara man hittar rätt balans sinsemellan.Elin

 29. Vi har gemensam ekonomi! När man bor tillsammans och har barn tillsammans så tycker iaf vi att det ska vara så! =)Jag har upplevt många tråkiga saker där unga gått bort alldeles för tidigt. Så för min del gäller det att leva här o nu! Unna sig precis det man har råd och lust till =)Tyvärr kan vi själva inte unna oss allt vi vill eftersom vi lever på min sambos inkomst. Å en bryggeriarbetare tjänar inte mycket 😉Själv bidrar jag med de nätter jag jobbar åt kommunen men det kan stanna med en lön på tre, fyra tusen vissa månader.Jag önskar att jag kunde spara. Att jag hade en chans att spara till alla mina barn så de har en liiite tryggare framtid. Jag får nöja mig med att de växer upp med kärlek i bagaget 😉Vi har inget sparkonto alls. Det finns inte chans till det. Sex hemmavarande barn och en inkomst. Villa o billån… Nä…vi får nöja oss med mat på bordet, tak över huvudet, rena o hela kläder samt kärlek i massor 😉Jag väntar på Drömvinsten på Lotto, haha.Lycka till med nya bebisen! Så spännande med en ny liten familjemedlem för er =) Själv blev jag mormor för första gången i juni. Helt underbart!!! Nu har jag sex barn hemma, tre som är utflugna och ett kärt barnbarn =)

 30. Vi har gemensam ekonomi! När man bor tillsammans och har barn tillsammans så tycker iaf vi att det ska vara så! =)Jag har upplevt många tråkiga saker där unga gått bort alldeles för tidigt. Så för min del gäller det att leva här o nu! Unna sig precis det man har råd och lust till =)Tyvärr kan vi själva inte unna oss allt vi vill eftersom vi lever på min sambos inkomst. Å en bryggeriarbetare tjänar inte mycket 😉Själv bidrar jag med de nätter jag jobbar åt kommunen men det kan stanna med en lön på tre, fyra tusen vissa månader.Jag önskar att jag kunde spara. Att jag hade en chans att spara till alla mina barn så de har en liiite tryggare framtid. Jag får nöja mig med att de växer upp med kärlek i bagaget 😉Vi har inget sparkonto alls. Det finns inte chans till det. Sex hemmavarande barn och en inkomst. Villa o billån… Nä…vi får nöja oss med mat på bordet, tak över huvudet, rena o hela kläder samt kärlek i massor 😉Jag väntar på Drömvinsten på Lotto, haha.Lycka till med nya bebisen! Så spännande med en ny liten familjemedlem för er =) Själv blev jag mormor för första gången i juni. Helt underbart!!! Nu har jag sex barn hemma, tre som är utflugna och ett kärt barnbarn =)

 31. Vi har gemensam ekonomi! När man bor tillsammans och har barn tillsammans så tycker iaf vi att det ska vara så! =)Jag har upplevt många tråkiga saker där unga gått bort alldeles för tidigt. Så för min del gäller det att leva här o nu! Unna sig precis det man har råd och lust till =)Tyvärr kan vi själva inte unna oss allt vi vill eftersom vi lever på min sambos inkomst. Å en bryggeriarbetare tjänar inte mycket 😉Själv bidrar jag med de nätter jag jobbar åt kommunen men det kan stanna med en lön på tre, fyra tusen vissa månader.Jag önskar att jag kunde spara. Att jag hade en chans att spara till alla mina barn så de har en liiite tryggare framtid. Jag får nöja mig med att de växer upp med kärlek i bagaget 😉Vi har inget sparkonto alls. Det finns inte chans till det. Sex hemmavarande barn och en inkomst. Villa o billån… Nä…vi får nöja oss med mat på bordet, tak över huvudet, rena o hela kläder samt kärlek i massor 😉Jag väntar på Drömvinsten på Lotto, haha.Lycka till med nya bebisen! Så spännande med en ny liten familjemedlem för er =) Själv blev jag mormor för första gången i juni. Helt underbart!!! Nu har jag sex barn hemma, tre som är utflugna och ett kärt barnbarn =)

 32. Vi har gemensam ekonomi! När man bor tillsammans och har barn tillsammans så tycker iaf vi att det ska vara så! =)Jag har upplevt många tråkiga saker där unga gått bort alldeles för tidigt. Så för min del gäller det att leva här o nu! Unna sig precis det man har råd och lust till =)Tyvärr kan vi själva inte unna oss allt vi vill eftersom vi lever på min sambos inkomst. Å en bryggeriarbetare tjänar inte mycket 😉Själv bidrar jag med de nätter jag jobbar åt kommunen men det kan stanna med en lön på tre, fyra tusen vissa månader.Jag önskar att jag kunde spara. Att jag hade en chans att spara till alla mina barn så de har en liiite tryggare framtid. Jag får nöja mig med att de växer upp med kärlek i bagaget 😉Vi har inget sparkonto alls. Det finns inte chans till det. Sex hemmavarande barn och en inkomst. Villa o billån… Nä…vi får nöja oss med mat på bordet, tak över huvudet, rena o hela kläder samt kärlek i massor 😉Jag väntar på Drömvinsten på Lotto, haha.Lycka till med nya bebisen! Så spännande med en ny liten familjemedlem för er =) Själv blev jag mormor för första gången i juni. Helt underbart!!! Nu har jag sex barn hemma, tre som är utflugna och ett kärt barnbarn =)

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande