LIVE YOUR BEST

Rökning under graviditeten

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Igår såg vi på lyxfällan på tv där det handlade om 3 personer som bodde ihop och hade problem ekonomiskt. En av dom tre var en tjej som var gravid och hade två små barn. En stor anledning till varför dom hade problem med ekonomin var för att dom rökte. Alla rökte, även den gravida tjejen. 
Jag som själv har en liten son fick så otroligt ont i mig när jag såg en tjej med rund mage stå och röka dödliga cigaretter. Jag tyckte det var så jobbigt att se att jag var nära på att börja gråta och klarade inte av att se på henne.
Det är en sak om man vill skada sig själv. Men att utsätta sina barn för dödlig rök och även sitt foster i magen är för mig helt oförståerligt och fullständigt oaceptabelt!! Nu lever vi faktiskt i en tid där vi vet med 100% sannorlikhet att rökning DÖDAR. Hur är du funtad då om du röker när du är gravid?!
 
Här är fakt vi vet om rökning under graviditeten (taget från 1177 vårdguiden):
Det är viktigt att fostret och man själv mår så bra som möjligt när man är gravid. Många är vana vid att använda tobak, men när man väntar barn finns det starka skäl att avstå från det.
De flesta av tobaksrökens ämnen passerar över till fostret. Om man röker får fostret till och med i sig större mängd än man själv av vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring. Det växer då sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln.

Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras. Om man är gravid och röker får fostret också i sig kolmonoxid. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som man själv och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret. Rökning ökar riskerna för missfall, för tidig förlossning, moderkaksavlossning och plötslig spädbarnsdöd.

 Hur kan en människa vilja utsätta sitt barn för detta? 

Jag har så oerhört svårt att förstå.. När jag blev gravid så slutade jag till och med att dricka kaffe för att jag ville att mitt barn skulle ha det så bra som möjligt i magen. Jag läste vad som var bra att äta och undvek det som var mindre bra. Att få vara gravid är en välsignelse och jag anser att man måste göra allt man kan för att barnet ska må bra och vara friskt. Om man inte klarar av att sluta röka, snusa, dricka eller ta droger när man är gravid, så ska man inte skaffa barn!!! Detta gör mig arg och upprörd och jag tycker att det borde vara olagligt att skada sitt barn så… 

 Ett par friska och ett par sjuka lungor efter rökning. Jag vill inte ens föreställa mig hur ett spädbarns organ ser ut om hen har legat i en mage hos en mamma som röker…
Som sagt, att göra det mot sig själv är en sak, men att göra det när man är gravid trots att man vet konsekvenserna och att det till och med kan döda ditt barn är sinnessjukt och borde vara olagligt. Så snälla, kan inte bara alla sluta röka och börja ta hand om sig själva istället? Det hade blivit så mycket fräschare och renare i världen då, mindre sjuka och man får leva längre!

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande