LIVE YOUR BEST

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Godmorgon!Igår åkte jag och hämtade min fina mamma på flygplatsen och sen satt vi och pratade om allt möjligt under kvällen och gick inte och la oss fören rätt så sent. Imorses så vaknade Filip kl 6 så jag gick upp med han för att starta dagen tillsammans. Jag sitter nu och bloggar, Filip äter frukost och mamma och Oskar ligger och sover. Det ska bli kul att se hur Filip reagerar när hans mormor kommer ner sen. Tror han kommer bli överlycklig! 😀 Hmm, det måste jag nästan försöka fånga på film, hihi.På tal om något helt annat – Härom dagen så såg jag på God Morgen Norge där dom pratade lite kort om vad den perfekta åldern mellan syskonen är. I detta ämnet har ju alla olika åsikter och självklart finns det inget rätt eller fel,utan jag tror att det är olika från familj till familj. Här i Norge känns det som att det är vanligast att skaffa ett syskon med 2 år emellan och om man inte har fått sitt andra barn innan det första är 2 så är det ett ständigt tjatande från folk som frågar “Ska ni inte ha ett syskon?”. Att vänta med andra barnet kommer därför inte så naturligt för dom flesta föräldrar som det egentligen borde göra. Tydligen så finns det en “perfekt ålder” mellan barnen menar barnpsykologen, som var på tv, och det är 3-4 år mellan barnen. Då har det första barnet fått all uppmärksamhet när hen behöver det och är i den åldern redo att bli mer självständig och klar för att få ett litet syskon.Denna informationen var helt ny för mig, men även om jag hade vetat det innan vi skaffade andra barnet så hade jag inte väntat. Vi kände oss redo för en till familjemedlem när Filip var 1 år och som tur är så verkar Filip varit väldigt redo för det också 🙂syskonkarlekJag tror faktiskt att vi fick Oskar i en alldeles perfekt syskonålder. Det är 21 månader mellan våra pojkar och vi kan redan se nu hur mycket dom tycker om varandra. Jag hoppas och tror att dom kommer att få väldigt roligt tillsammans när dom växer ihop så tätt och förhoppningsvis kommer dom ha samma intressen och förmodligen samma vänner också. Det känns skönt på något sätt att dom har varandra och kan se efter och passa på varann när jag och M inte är där.storebrorFilip är alltid där och passar på Oskar och vill vara med honom så mycket han kan på dagarna och så fort han vaknat på morgonen så ropar han på sin bror. Det gör mig så oerhört lycklig att se dom två tillsammans.vad_ar_bast_alder_att_skaffa_ett_syskonSå en perfekt syskonålder tror jag faktiskt inte på. Alla barn, hushåll och situationer är ju olika och den ena familjen är inte den andra lik. Så att barnpsykologer menar att alla barn är lika menar jag bara är tull. (Perfekt norskt ord, hmmmm, vad kan den exakta översättningen vara på svenska? Tull=knasigt kanske? 🙂 )Vad tycker Du? Hur många år har ni mellan barnen? Och om du inte har barn, hur många år tror du är bäst ? Kanske du själv har syskon, hur många år är det mellan er?Tycker det är kul att veta andras mening i ämnet. För oss var 21 månader mellan barnen perfekt. Skulle vi skaffa ett till barn skulle vi nog däremot vilja vänta betydligt mycket längre. 🙂

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

0 svar

 1. Vi har också 21 månader mellan våra och såhär i efterhand är det en kanonålder men där och då hade vi det jobbigt. Ena sonen som blev sjuk och den andra inte ville sova. Men nu är dom 2 och 4 år och har verkligen nytta av varandra!

 2. Vi har också 21 månader mellan våra och såhär i efterhand är det en kanonålder men där och då hade vi det jobbigt. Ena sonen som blev sjuk och den andra inte ville sova. Men nu är dom 2 och 4 år och har verkligen nytta av varandra!

 3. Vi har också 21 månader mellan våra och såhär i efterhand är det en kanonålder men där och då hade vi det jobbigt. Ena sonen som blev sjuk och den andra inte ville sova. Men nu är dom 2 och 4 år och har verkligen nytta av varandra!

 4. Vi har också 21 månader mellan våra och såhär i efterhand är det en kanonålder men där och då hade vi det jobbigt. Ena sonen som blev sjuk och den andra inte ville sova. Men nu är dom 2 och 4 år och har verkligen nytta av varandra!

 5. Min syster är 1,5 år äldre (folk trodde att vi var tvillingar när vi var små 😊 ) Och min bror är 5 år äldre än mig. Har aldrig haft något problem med det 😊 Sen mina framtida barn vet jag inte hur många år jag vill ha emellan. Det tar vi nog som det kommer 😊

 6. Min syster är 1,5 år äldre (folk trodde att vi var tvillingar när vi var små 😊 ) Och min bror är 5 år äldre än mig. Har aldrig haft något problem med det 😊 Sen mina framtida barn vet jag inte hur många år jag vill ha emellan. Det tar vi nog som det kommer 😊

 7. Min syster är 1,5 år äldre (folk trodde att vi var tvillingar när vi var små 😊 ) Och min bror är 5 år äldre än mig. Har aldrig haft något problem med det 😊 Sen mina framtida barn vet jag inte hur många år jag vill ha emellan. Det tar vi nog som det kommer 😊

 8. Min syster är 1,5 år äldre (folk trodde att vi var tvillingar när vi var små 😊 ) Och min bror är 5 år äldre än mig. Har aldrig haft något problem med det 😊 Sen mina framtida barn vet jag inte hur många år jag vill ha emellan. Det tar vi nog som det kommer 😊

 9. Har idag en son som bli 1 om en månad och vi planerar inte fler barn förrän han blivit runt 3 år. För oss känns det bra att han då är blöjfri och att vi har kunnat haft fullt fokus på honom under en längre tid.

 10. Har idag en son som bli 1 om en månad och vi planerar inte fler barn förrän han blivit runt 3 år. För oss känns det bra att han då är blöjfri och att vi har kunnat haft fullt fokus på honom under en längre tid.

 11. Har idag en son som bli 1 om en månad och vi planerar inte fler barn förrän han blivit runt 3 år. För oss känns det bra att han då är blöjfri och att vi har kunnat haft fullt fokus på honom under en längre tid.

 12. Har idag en son som bli 1 om en månad och vi planerar inte fler barn förrän han blivit runt 3 år. För oss känns det bra att han då är blöjfri och att vi har kunnat haft fullt fokus på honom under en längre tid.

 13. Vi ville ha 3 år imellan men det blev hela 5.5 år imellan våra döttrar. Ibland bestämmer naturen åt en. Jag är dock glad det var flera år imellan barnen. Nu är de snart 18 och 12, 5 år.Jag har syskon som det är 1 år imellan och fyra år imellan. Vi har ingen bättre kontakt för det. Folk tror man blir tajtare som syskon då. Jag tror inte det finns perfekt ålder. Kram

 14. Vi ville ha 3 år imellan men det blev hela 5.5 år imellan våra döttrar. Ibland bestämmer naturen åt en. Jag är dock glad det var flera år imellan barnen. Nu är de snart 18 och 12, 5 år.Jag har syskon som det är 1 år imellan och fyra år imellan. Vi har ingen bättre kontakt för det. Folk tror man blir tajtare som syskon då. Jag tror inte det finns perfekt ålder. Kram

 15. Vi ville ha 3 år imellan men det blev hela 5.5 år imellan våra döttrar. Ibland bestämmer naturen åt en. Jag är dock glad det var flera år imellan barnen. Nu är de snart 18 och 12, 5 år.Jag har syskon som det är 1 år imellan och fyra år imellan. Vi har ingen bättre kontakt för det. Folk tror man blir tajtare som syskon då. Jag tror inte det finns perfekt ålder. Kram

 16. Vi ville ha 3 år imellan men det blev hela 5.5 år imellan våra döttrar. Ibland bestämmer naturen åt en. Jag är dock glad det var flera år imellan barnen. Nu är de snart 18 och 12, 5 år.Jag har syskon som det är 1 år imellan och fyra år imellan. Vi har ingen bättre kontakt för det. Folk tror man blir tajtare som syskon då. Jag tror inte det finns perfekt ålder. Kram

 17. Vi har nästan 4,5 år mellan våra flickor och vi tycker det är perfekt! Storasyster klarar så mycket själv och tycker det är roligt att hjälpa till. Lillasyster avgudar (såklart) storasyster och vill göra samma saker som hon så det är kanonbra! Men ja tror som du, att det blir nog bra hur det än är, man anpassar ju sig efter sina förutsättningar 😊

 18. Vi har nästan 4,5 år mellan våra flickor och vi tycker det är perfekt! Storasyster klarar så mycket själv och tycker det är roligt att hjälpa till. Lillasyster avgudar (såklart) storasyster och vill göra samma saker som hon så det är kanonbra! Men ja tror som du, att det blir nog bra hur det än är, man anpassar ju sig efter sina förutsättningar 😊

 19. Vi har nästan 4,5 år mellan våra flickor och vi tycker det är perfekt! Storasyster klarar så mycket själv och tycker det är roligt att hjälpa till. Lillasyster avgudar (såklart) storasyster och vill göra samma saker som hon så det är kanonbra! Men ja tror som du, att det blir nog bra hur det än är, man anpassar ju sig efter sina förutsättningar 😊

 20. Vi har nästan 4,5 år mellan våra flickor och vi tycker det är perfekt! Storasyster klarar så mycket själv och tycker det är roligt att hjälpa till. Lillasyster avgudar (såklart) storasyster och vill göra samma saker som hon så det är kanonbra! Men ja tror som du, att det blir nog bra hur det än är, man anpassar ju sig efter sina förutsättningar 😊

 21. Våra två äldsta är det 21 månader emellan (födda 00, 01). Sen är det tre år mellan tvåan, trean och mellan trean och fyran 😊Visst fanns det jobbiga perioder då det är rätt tätt mellan våra killar men oftast var det mysigt och de har alltid varann 😊

 22. Våra två äldsta är det 21 månader emellan (födda 00, 01). Sen är det tre år mellan tvåan, trean och mellan trean och fyran 😊Visst fanns det jobbiga perioder då det är rätt tätt mellan våra killar men oftast var det mysigt och de har alltid varann 😊

 23. Har 26 månader mellan tjejerna och så Alex 7 år efter yngsta. Tycker det är härligt att tjejerna är stora och kan hjälpa till. Önskade många gånger att jag haft 3 år mellan tjejerna i ställer för det var tufft att ha två så små och dom har inte haft glädjen att vara nära i ålder då dom bara bråkar.

 24. Har 26 månader mellan tjejerna och så Alex 7 år efter yngsta. Tycker det är härligt att tjejerna är stora och kan hjälpa till. Önskade många gånger att jag haft 3 år mellan tjejerna i ställer för det var tufft att ha två så små och dom har inte haft glädjen att vara nära i ålder då dom bara bråkar.

 25. Vi har samma som er, 21 månader mellan. Jag tror precis som du att det inte finns någon perfekt ålder att få syskon i. Jag tänker mer på hur mycket roligare de kan ha ihop när de blir äldre ifall det inte skiljer för mycket i ålder. Dessutom blir det betydligt mycket enklare för föräldrarna om barnen är jämnåriga. Då behöver man inte hitta på flera olika aktiviteter för att alla i familjen ska vara nöjda och ha kul 😊 Visst blir det kanske tufft under ngr år när alla barn är små samtidigt… Men jag tror det lönar sig. Så tänker jag

 26. Vi har samma som er, 21 månader mellan. Jag tror precis som du att det inte finns någon perfekt ålder att få syskon i. Jag tänker mer på hur mycket roligare de kan ha ihop när de blir äldre ifall det inte skiljer för mycket i ålder. Dessutom blir det betydligt mycket enklare för föräldrarna om barnen är jämnåriga. Då behöver man inte hitta på flera olika aktiviteter för att alla i familjen ska vara nöjda och ha kul 😊 Visst blir det kanske tufft under ngr år när alla barn är små samtidigt… Men jag tror det lönar sig. Så tänker jag

 27. Tror inte heller på något bra ålder mellan syskonen. Det är 10 år mellan mig och min syster samt 7 år mellan mig och min bror.För mina barn kommer det att bli ca 1 1/2 år mellan. Som du säger: varje familj känner olika och man väljer själv när man är redo för fler i familjen 😊

 28. Tror inte heller på något bra ålder mellan syskonen. Det är 10 år mellan mig och min syster samt 7 år mellan mig och min bror.För mina barn kommer det att bli ca 1 1/2 år mellan. Som du säger: varje familj känner olika och man väljer själv när man är redo för fler i familjen 😊

 29. Har en dotter på snart 2½ och jag får JÄMT frågan om när vi ska ha syskon för det börjar ju bli försent och Holly för stor? :OFör min del, som rider och tävlar, vill ju gärna ha lite hästtid emellan barnen så för våran del väntar vi lite till. Skulle gissa på att det blir 4 år emellan om vi får som vi vill. Och det får liksom bli bra 😉Som du skriver, alla har och vill olika och jag tror hur som helst, att det blir bra om man gör det som känns bäst för en själv 😃

 30. Har en dotter på snart 2½ och jag får JÄMT frågan om när vi ska ha syskon för det börjar ju bli försent och Holly för stor? :OFör min del, som rider och tävlar, vill ju gärna ha lite hästtid emellan barnen så för våran del väntar vi lite till. Skulle gissa på att det blir 4 år emellan om vi får som vi vill. Och det får liksom bli bra 😉Som du skriver, alla har och vill olika och jag tror hur som helst, att det blir bra om man gör det som känns bäst för en själv 😃

 31. Jag är gravid med andra barnet och kommer att ha 15 månader mellan mina! Är väldigt nervös inför tvåbarnschocken, men vi tar det som det kommer 😊 det blir säkert alla tiders!^^

 32. Jag är gravid med andra barnet och kommer att ha 15 månader mellan mina! Är väldigt nervös inför tvåbarnschocken, men vi tar det som det kommer 😊 det blir säkert alla tiders!^^

 33. Vi har 17 månader mellan barnen. Är gravid med nr 3 och det kommer vara ca 19 månader mellan andra och tredje barnet. För oss har det inte varit några direkta problem med att ha barnen tätt (sen får vi väl se vad jag säger när trean är född). Jag tror inte heller på någon perfekt åldersskillnad…det finns säkert en psykologisk perfekt ålder, men det är ju så mycket annat som spelar roll för hur barnen mår och utvecklas! Och som du säger, alla familjer är olika och har olika situationer. Jag tycker att mina två småttingar är helt fantastiska små personer, de är kärleksfulla och omtänksamma, visar hänsyn och är duktiga på att förklara vad de känner/tänker/vill. Så de verkar inte på något sätt ha farit illa av att vara födda tätt! Och på samma sätt tror jag inte att barn som får vänta några år på syskon, eller kanske inte får syskon överhuvudtaget, behöver fara illa av det. Många faktorer spelar roll!

 34. Vi har 17 månader mellan barnen. Är gravid med nr 3 och det kommer vara ca 19 månader mellan andra och tredje barnet. För oss har det inte varit några direkta problem med att ha barnen tätt (sen får vi väl se vad jag säger när trean är född). Jag tror inte heller på någon perfekt åldersskillnad…det finns säkert en psykologisk perfekt ålder, men det är ju så mycket annat som spelar roll för hur barnen mår och utvecklas! Och som du säger, alla familjer är olika och har olika situationer. Jag tycker att mina två småttingar är helt fantastiska små personer, de är kärleksfulla och omtänksamma, visar hänsyn och är duktiga på att förklara vad de känner/tänker/vill. Så de verkar inte på något sätt ha farit illa av att vara födda tätt! Och på samma sätt tror jag inte att barn som får vänta några år på syskon, eller kanske inte får syskon överhuvudtaget, behöver fara illa av det. Många faktorer spelar roll!

 35. 15 mån mellan mina pojkar är det och idag är dom 5 och 6 år och för oss var det en perfekt ålder..dom har en sån stor glädje av varandra även om dom bråkar ibland som hund och katt.Men jag kan erkänna att det inte var lätt i början dvs när dom var små.

 36. 15 mån mellan mina pojkar är det och idag är dom 5 och 6 år och för oss var det en perfekt ålder..dom har en sån stor glädje av varandra även om dom bråkar ibland som hund och katt.Men jag kan erkänna att det inte var lätt i början dvs när dom var små.

 37. OSLOFRU SVAR:Tack för era kommentarer. Det är så kul att läsa om hur ni har det och hur ni tycker och tänker om barn och deras syskonåldrar. Massor med kramar till er alla 😊

 38. OSLOFRU SVAR:Tack för era kommentarer. Det är så kul att läsa om hur ni har det och hur ni tycker och tänker om barn och deras syskonåldrar. Massor med kramar till er alla 😊

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande