LIVE YOUR BEST

Ok med dockor till pojkar?

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Hej på er!

Imorses när jag läste era kommentarer så var det en fråga som jag kände att jag ville svara på här, då det säkert är fler av er som har tankar och åsikter kring ämnet.

Så här skrev Julia:

Jag har en fråga om hur du och din man ställer er inför pojkar och dockor?
Min son är 10,5 månader och jag ska ha mitt andra barn när han är 15 månader.
Jag tyckte att det var en jättebra ide att köpa en docka till honom innan bebisen kom, så att han kan vara delaktig med en egen bebis utan att behöva höra att han måste akta hela tiden. Och för att det nya tillskottet inte ska bli en chock.
Men min sambo ratade iden fullständigt, ”min pojk ska INTE leka med dockor” Det är inget som pojkar gör osv.
Jag känner lite att det är begränsande att utesluta dockor helt bara för att min son råkar vara pojke! Då får han ju inte ens välja själv att inte vilja leka med dockor.
Hur tänker du kring pojkar och dockor? Är det något ni har hemma? Hur gjorde ni för att ”förbereda Filip inför Oskar?” Förbereda är kanske fel ord men jag hoppas du förstår.
Du har verkligen världens finaste familj och jag hoppas ni får det jätte trevligt i Sverige under helgen :)

Mitt svar:

Hej Julia!

Jag har alltid varit väldigt klar med min åsikt kring ämnet angående om man ska uppfostra sina barn könsneutralt eller inte. Min åsikt är att pojkar är pojkar och flickor är flickor och så ska dom också uppfostras. Detta innebär att jag klär mina pojkar i “pojkkläder” och köper leksakar som är “till för pojkar”, så som bilar, lego, grävskopor, tågbanor osv. Du kan läsa mer om hur jag menar HÄR. Jag tror att det förvirrar barnen mer om man uppfostrar dom som “hen” och inte är klar med vilket kön dom har. Jag tror att det är på grund av den här Hen-hysterin som det är många barn som blir osäkra på deras identitet och därmed inte förstår om dom är pojke eller flicka och många går till och med så långt att dom väljer att byta kön. Detta tycker jag är fruktansvärt..

När det kommer till att köpa en docka till din son för att han ska få öva på syskonrollen så har inte det så mycket med att göra om barnet är en pojke eller flicka, utan jag tror kanske inte att det är en så bra idé oavsett kön här. Att bli syskon är någonting som är väldigt svårt att förbereda ett barn på, speciellt om barnet bara är några månader. Jag tror inte att han kommer att koppla att dockan är en bebis och även om han tar bra hand om dockan så innebär inte det att han kommer reagera bra/dåligt på sitt nya syskon. En docka är en leksak och ett syskon är en människa – dessa två menar inte jag går att jämföra..

Att köpa en docka till en pojke som leksak har jag däremot ingenting emot alls. Filip tycker att det är kul att leka med dockor när han är hos vänner som har dockor, samt på förskolan där det ligger dockor överallt och självklart får han leka med vad han vill när han vill. Däremot är han personligen mer intresserad av att köpa bilar/tåg/lego osv när vi är i leksaksbutikerna, så det är vad vi köper honom till vårt hem. Skulle han vilja köpa en docka så skulle jag antagligen säga nej och erbjuda något pojkigare, just för att markera att han är en pojke. Så länge som jag kan så kommer jag inte att uppmuntra mina pojkar att klä sig som tjejer och lika med tjejiga leksaker. Detta kommer jag att göra för att jag vill att mina pojkar ska vara bekväma i sitt kön och vara nöjda med dom som dom är. Skulle dom mot all förmodan önska att göra flickigare saker när dom blir äldre så kommer jag inte hindra dom från det, men det får vi helt enkelt ta där och då.

Så hur förberedde vi Filip inför att Oskar skulle komma? Det var väldigt svårt eftersom Filip var så liten.. Men vi pratade alltid om att det låg en bebis i magen och det verkade som att Filip förstod att det var någon där inne eftersom han alltid ville klappa och pussa mig på magen. Sen så försökte vi träffa våra vänner som hade små bebisar och på så sätt fick Filip lära sig att vara försiktig i närheten av dom. Han klappade försiktigt och var väldigt varsam.

När det väl var dags för första mötet med sin lillebror så var vi väldigt noga med att inte ge Oskar för mycket uppmärksamhet i början, utan vi var väldigt gosiga med Filip och ville visa att vi fortfarande brydde oss minst lika mycket om honom fortfarande, även fast vi hade en till familjemedlem att ta hand om. Filip fick presenter när Oskar kom och vi satte lillebror lite åt sidan.

syskon

(du kan läsa mer om första mötet Här)

Sen har vi nog haft väldig tur med hur syskonen har lärt sig att älska varandra. Ni som läser min blogg vet ju hur go Filip är mot sin lillebror och att Oskar har fått en så naturlig och självklar plats i familjen.

Jag tror att det är svårt att förbereda en liten bebis på att få en bebis till och man får helt enkelt bara ta det som det kommer när dagen kommer då storebror ska få träffa sitt lilla syskon för första gången. Men jag tror att det är viktigt att man visar massor med kärlek och massor av uppmärksamhet till stora syskonet så att han/hon inte känner sig bortglömd.

Nu är detta mina åsikter och mina tankar kring pojkar, flickor, hen, dockor, syskon och så. Alla tycker såklart olika och alla har sina egna åsikter. Ni får gärna kommentera era tankar kring ämnet, men kom ihåg att vara sakliga och inte göra några påhopp på varken mig eller någon annan som väljer att kommentera och berätta sina åsikter.

Hoppas att du fick svar på din fråga Julia och massa lycka till med din fina familj! Kramar S

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

0 svar

 1. Hejsan!Det här är, som du skrev, ett väldigt känsligt ämne och där varje individ har rätt till en egen åsikt. Det är ju barn det handlar om och såklart vill man ge dem de bästa förutsättningarna för att de ska bli lyckliga i livet. Så länge folk vill det blir jag ändå glad trots att din åsikt inte stämmer överens med min riktigt. Så nu tänkte jag berätta om min syn på barnuppfostran för det är ju alltid bra att bredda sina synvinklar. Ingen är ju färdiglärd.Jag ser din poäng men jag ser också ett problem. Utifrån egna erfarenheter.Missförstå mig inte nu, jag har alltid känt mig precis som en hon, och när jag var liten älskade jag att leka med prinsessor och gosedjur. Men jag älskade också riddare och avskydde dockor. Något min omgivning inte verkade förstå. Det var aldrig min familj utan fröknarna och framför allt barnen på dagis. Jag blev mobbad för att jag var inne i “killarnas avdelning” ibland och lekte med riddare. Förstår du? Mobbad av femåringar och så rädd för dem att jag sprang in i garderoben om andra kom in i rummet. Jag visste att de skulle sjunga ramsor, hoppa runt mig och göra narr av mig. Femåringar gjorde det mot varandra? Och faktiskt, så var det bara killarna.Det där med dockor rörde mest fröknarna. Jag har aldrig haft några moderskänslor för dockor eller bebisar för den delen och nu, vid snart 17 års ålder är jag fortfarande inte säker på att jag vill ha barn. Jag känner bara inga moderskänslor för dem och har aldrig gjort. Däremot känner jag extremt starka sådana för djur så de finns ju där inom mig i alla fall. Om jag nu får barn eller inte får framtiden utvisa beroende på hur jag känner då men jag kommer aldrig skaffa några bara för att det är det kvinnor förväntas göra. Det är ju bara orättvist mot barnet!Men hursomhelst, det är här könsroller blir problematiska. Vem lärde de här femåriga killarna att det bara var pojkar som lekte med riddare? Jo, deras föräldrar. Och tydligen var det så inrutat i dem att det blev okej att ret

 2. Hejsan!Det här är, som du skrev, ett väldigt känsligt ämne och där varje individ har rätt till en egen åsikt. Det är ju barn det handlar om och såklart vill man ge dem de bästa förutsättningarna för att de ska bli lyckliga i livet. Så länge folk vill det blir jag ändå glad trots att din åsikt inte stämmer överens med min riktigt. Så nu tänkte jag berätta om min syn på barnuppfostran för det är ju alltid bra att bredda sina synvinklar. Ingen är ju färdiglärd.Jag ser din poäng men jag ser också ett problem. Utifrån egna erfarenheter.Missförstå mig inte nu, jag har alltid känt mig precis som en hon, och när jag var liten älskade jag att leka med prinsessor och gosedjur. Men jag älskade också riddare och avskydde dockor. Något min omgivning inte verkade förstå. Det var aldrig min familj utan fröknarna och framför allt barnen på dagis. Jag blev mobbad för att jag var inne i “killarnas avdelning” ibland och lekte med riddare. Förstår du? Mobbad av femåringar och så rädd för dem att jag sprang in i garderoben om andra kom in i rummet. Jag visste att de skulle sjunga ramsor, hoppa runt mig och göra narr av mig. Femåringar gjorde det mot varandra? Och faktiskt, så var det bara killarna.Det där med dockor rörde mest fröknarna. Jag har aldrig haft några moderskänslor för dockor eller bebisar för den delen och nu, vid snart 17 års ålder är jag fortfarande inte säker på att jag vill ha barn. Jag känner bara inga moderskänslor för dem och har aldrig gjort. Däremot känner jag extremt starka sådana för djur så de finns ju där inom mig i alla fall. Om jag nu får barn eller inte får framtiden utvisa beroende på hur jag känner då men jag kommer aldrig skaffa några bara för att det är det kvinnor förväntas göra. Det är ju bara orättvist mot barnet!Men hursomhelst, det är här könsroller blir problematiska. Vem lärde de här femåriga killarna att det bara var pojkar som lekte med riddare? Jo, deras föräldrar. Och tydligen var det så inrutat i dem att det blev okej att ret

 3. Fast en docka är ju ingen tjejleksak, det är ju en leksak. Bara leksak. En jätte bra leksak dessutom som tränar barn på att ta hand om någonting. När man leker mamma, pappa, barn som liten så tränar man ju inför vuxenlivet och då brukar ju dockor ingå i leken. Det gjorde det i alla fall när jag och min bror lekte som små. Jag tror att det är jätte viktigt för alla barn att lära sig att “ta hand om” både när det kommer till lek och verklighet. En docka kan ju inte skada en pojke på så sätt att han inte vet att han är en pojke. En framtida far ska ju också ta hand om sitt barn så det är ju inga konstigheter. Precis som att en tjej någon gång ska ta körkort och tanka sin bil och på så sätt är det helt naturligt att hon leker med bilar. Så jag förstår verkligen inte hur du resonerar där. Vi är jätte tydliga gentemot vår dotter med att hon är en tjej och vi vill att hon ska vara stolt över att vara det och inte på något sätt känna sig hämmad här i livet när det kommer till att göra det hon vill.OSLOFRU SVARAR:Det är så sant som det är sagt. 😊

 4. Fast en docka är ju ingen tjejleksak, det är ju en leksak. Bara leksak. En jätte bra leksak dessutom som tränar barn på att ta hand om någonting. När man leker mamma, pappa, barn som liten så tränar man ju inför vuxenlivet och då brukar ju dockor ingå i leken. Det gjorde det i alla fall när jag och min bror lekte som små. Jag tror att det är jätte viktigt för alla barn att lära sig att “ta hand om” både när det kommer till lek och verklighet. En docka kan ju inte skada en pojke på så sätt att han inte vet att han är en pojke. En framtida far ska ju också ta hand om sitt barn så det är ju inga konstigheter. Precis som att en tjej någon gång ska ta körkort och tanka sin bil och på så sätt är det helt naturligt att hon leker med bilar. Så jag förstår verkligen inte hur du resonerar där. Vi är jätte tydliga gentemot vår dotter med att hon är en tjej och vi vill att hon ska vara stolt över att vara det och inte på något sätt känna sig hämmad här i livet när det kommer till att göra det hon vill.OSLOFRU SVARAR:Det är så sant som det är sagt. 😊

 5. Fast en docka är ju ingen tjejleksak, det är ju en leksak. Bara leksak. En jätte bra leksak dessutom som tränar barn på att ta hand om någonting. När man leker mamma, pappa, barn som liten så tränar man ju inför vuxenlivet och då brukar ju dockor ingå i leken. Det gjorde det i alla fall när jag och min bror lekte som små. Jag tror att det är jätte viktigt för alla barn att lära sig att “ta hand om” både när det kommer till lek och verklighet. En docka kan ju inte skada en pojke på så sätt att han inte vet att han är en pojke. En framtida far ska ju också ta hand om sitt barn så det är ju inga konstigheter. Precis som att en tjej någon gång ska ta körkort och tanka sin bil och på så sätt är det helt naturligt att hon leker med bilar. Så jag förstår verkligen inte hur du resonerar där. Vi är jätte tydliga gentemot vår dotter med att hon är en tjej och vi vill att hon ska vara stolt över att vara det och inte på något sätt känna sig hämmad här i livet när det kommer till att göra det hon vill.OSLOFRU SVARAR:Det är så sant som det är sagt. 😊

 6. Fast en docka är ju ingen tjejleksak, det är ju en leksak. Bara leksak. En jätte bra leksak dessutom som tränar barn på att ta hand om någonting. När man leker mamma, pappa, barn som liten så tränar man ju inför vuxenlivet och då brukar ju dockor ingå i leken. Det gjorde det i alla fall när jag och min bror lekte som små. Jag tror att det är jätte viktigt för alla barn att lära sig att “ta hand om” både när det kommer till lek och verklighet. En docka kan ju inte skada en pojke på så sätt att han inte vet att han är en pojke. En framtida far ska ju också ta hand om sitt barn så det är ju inga konstigheter. Precis som att en tjej någon gång ska ta körkort och tanka sin bil och på så sätt är det helt naturligt att hon leker med bilar. Så jag förstår verkligen inte hur du resonerar där. Vi är jätte tydliga gentemot vår dotter med att hon är en tjej och vi vill att hon ska vara stolt över att vara det och inte på något sätt känna sig hämmad här i livet när det kommer till att göra det hon vill.OSLOFRU SVARAR:Det är så sant som det är sagt. 😊

 7. Du vräker ur dig massa sjuka åsikter som inte är sanna (läs en bok eller tidning för guds skull som sagt, kanske plugga eller gör något med ditt liv?) men sen vågar du inte kommentera eller svara på frågorna som folk ställer? Usch, verkligen fegt.OSLOFRU SVARAR:Vräker ur mig massa åsikter som inte är sanna? Vad menar du med det? Alla har väl rätt till att tycka och tänka som dom vill?

 8. Du vräker ur dig massa sjuka åsikter som inte är sanna (läs en bok eller tidning för guds skull som sagt, kanske plugga eller gör något med ditt liv?) men sen vågar du inte kommentera eller svara på frågorna som folk ställer? Usch, verkligen fegt.OSLOFRU SVARAR:Vräker ur mig massa åsikter som inte är sanna? Vad menar du med det? Alla har väl rätt till att tycka och tänka som dom vill?

 9. Du vräker ur dig massa sjuka åsikter som inte är sanna (läs en bok eller tidning för guds skull som sagt, kanske plugga eller gör något med ditt liv?) men sen vågar du inte kommentera eller svara på frågorna som folk ställer? Usch, verkligen fegt.OSLOFRU SVARAR:Vräker ur mig massa åsikter som inte är sanna? Vad menar du med det? Alla har väl rätt till att tycka och tänka som dom vill?

 10. Du vräker ur dig massa sjuka åsikter som inte är sanna (läs en bok eller tidning för guds skull som sagt, kanske plugga eller gör något med ditt liv?) men sen vågar du inte kommentera eller svara på frågorna som folk ställer? Usch, verkligen fegt.OSLOFRU SVARAR:Vräker ur mig massa åsikter som inte är sanna? Vad menar du med det? Alla har väl rätt till att tycka och tänka som dom vill?

 11. Men du påstår ju att man skulle bli förvirrad om vad för kön man har för att man leker med en viss sak eller för att människor använder “hen”. Det är inte sant och inte en åsikt utan rent felaktigt påstående. Varför är det så otroligt viktigt för dig att dina pojkar är vad sådana som dig säger är pojkigt? Vad händer om din son vill ha en rosa tröja eller docka? Varför går din värld under? Blir han en sämre människa?

 12. Men du påstår ju att man skulle bli förvirrad om vad för kön man har för att man leker med en viss sak eller för att människor använder “hen”. Det är inte sant och inte en åsikt utan rent felaktigt påstående. Varför är det så otroligt viktigt för dig att dina pojkar är vad sådana som dig säger är pojkigt? Vad händer om din son vill ha en rosa tröja eller docka? Varför går din värld under? Blir han en sämre människa?

 13. Men du påstår ju att man skulle bli förvirrad om vad för kön man har för att man leker med en viss sak eller för att människor använder “hen”. Det är inte sant och inte en åsikt utan rent felaktigt påstående. Varför är det så otroligt viktigt för dig att dina pojkar är vad sådana som dig säger är pojkigt? Vad händer om din son vill ha en rosa tröja eller docka? Varför går din värld under? Blir han en sämre människa?

 14. Men du påstår ju att man skulle bli förvirrad om vad för kön man har för att man leker med en viss sak eller för att människor använder “hen”. Det är inte sant och inte en åsikt utan rent felaktigt påstående. Varför är det så otroligt viktigt för dig att dina pojkar är vad sådana som dig säger är pojkigt? Vad händer om din son vill ha en rosa tröja eller docka? Varför går din värld under? Blir han en sämre människa?

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande