LIVE YOUR BEST

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

INSKOLNING I NORGE – FÖRSTA 5 DAGARNA

Jag tänkte att jag skulle berätta för er hur det har gått till med inskolningen i Norge här för Filip. Så här såg dom första fem dagarna ut:

dagis

DAG 1

Första dagen på dagis gick över all förväntan. Filip skulle börja med att träffa sin utvalda dagisfröken, Eva, två timmar första dagen utan att det skulle vara några andra barn med som störde. Detta gick alldeles utmärkt och Filip fattade tycke för Eva med en gång.

På avdelningen så går det totalt 15 barn i åldrarna 0-5 och dom är totalt 3 vuxna. Detta tycker vi är toppen eftersom dom små barnen lär sig av dom äldre och vi fick höra att utvecklingskurvan på barnen är väldigt hög, vilket vi tycker är superbra!

Första dagen gick, som sagt, alldeles utmärkt och när vi skulle gå därifrån så vinkade Filip så glatt till Eva och gav intryck för att han ville stanna kvar en stund till.

DAG 2

dagis

Andra dagen skulle bli lite längre för Filip och han började redan kl 8.30 med att äta frukost med dom andra barnen och dagisfröknarna. Jag och min man var med under hela denna dagen och det märktes på Filip att han tyckte det var skönt att vi var där, men samtidigt så var han väldigt nyfiken och glad över att få vara på en ny plats med massa nya människor.

Efter frukosten så var det lekstund och då gick han längre och längre ifrån oss och vågade närma sig dom andra barnen. Han kollade upp lite då och då för att se att vi inte hade gått ifrån honom, men han brydde sig mindre och mindre under dagen och verkade mer och mer bekväm i situationen.

Allting gick alltså som smort under dag två också och när vi skulle gå därifrån efter lunch så vinkade han glatt hejdå till fröknarna.

Han var helt slut när vi kom hem och somnade som en stock i sin vagn.

DAG 3

Filip vaknade och var på rätt så dåligt humör redan från starten. Vi försökte vara som vanligt och tog det rätt så lugnt på morgonen och han fick sitta länge och mysa med sin kanin i pyjamas innan det var dags för oss att gå till dagis.

dagis

Idag skulle vi försöka lämna honom efter frukost, men det kändes lite tungt eftersom han var så grinig.

Men dagisfröknarna tyckte ändå att vi skulle göra ett försök och försökte trösta oss med att det ofta var så här den tredje dagen i inskolningen. Så när det var dags så sa vi klart och tydligt hejdå till Filip och lämnade över honom till Eva.

Det var en gråtande liten pojke som vi lämnade och när vi kommit därifrån så grät jag lika mycket jag. Det kändes inte kul alls att lämna honom. Men efter ca 30 minuter så ringde dom från dagis till mig och berättade att Filip hade gråtit en stund och varit arg, men att han lugnat sig och suttit i Evas knä och börjat bli mer och mer trygg för varje sekund som går. Så vi bestämde tillsammans att Filip skulle få vara kvar och så skulle dom höra av sig efter en stund för att hålla oss uppdaterade på hur det går.

En timma senare fick vi ett sms att Filip satt och lekte glatt med dom andra barnen och var inte alls ledsen längre. Det kändes väldigt tryggt att få det smset och jag kunde äntligen slappna av igen.

Efter lunch så fick vi ett sms igen att Filip hade ätit, sovit och att vi nu kunde få komma och hämta honom om vi ville, så vi slängde oss i bilen och körde ner för att hämta våran älskade lilla pojke.

Både jag och min man blev så lyckliga att se honom springa runt där i sina regnkläder ute bland dom andra barnen, samtidigt som han höll Eva i handen.

Han såg oss och vinkade, skrattade lite grann och sen fortsatte han leka. Han hade med andra ord ingen lust alls att lämna dagis, men när vi väl sa att vi skulle gå så vinkade han till dagispersonalen och så gick vi hem.

DAG 4

Fjärde dagen på dagis hade vi bestämt att vi bara skulle lämna Filip med en gång till Eva när vi kom och sen skulle han få stanna hela dagen.

Filip vaknade på strålande humör och när vi sa att vi skulle till barnehagen (dagis) så blev han jätteglad och klappade händerna. När vi väl kom dit och sa hejdå så blev han lite ledsen. Men efter bara några minuter så hade jag fått ett sms från Eva där det stod att Filip grät i någon minut och att han sen var glad och börjat leka med dom andra barnen.

Dagen kändes väldigt lång hemma för mig. Det kändes oerhört tomt och efter någon timma så började jag gråta hysteriskt för att jag saknade Filip så innerligt. Jag har ju trots allt varit tillsammans med honom dag in och dag ut i snart två år och nu skulle vi plötsligt vara isär. Men jag vet att Filip behöver träffa andra barn och vuxna och nu är han en stor pojke som behöver sysselsättas och underhållas för att inte bli uttråkad och grinig på dagarna. Jag vet att dagis är perfekt för honom nu. Rätt som det var så blev det eftermiddag och dags för oss att gå ner och hämta Filip. När vi kom dit så satt han och lekte med dom andra barnen på dagis och vi möttes av Eva. Hon berättade att Filip hade varit jätteglad hela dagen. Han hade varit med på alla aktiviteter, ätit upp all mat som erbjudits, sovit gott i vagnen och lekt en massa med både personal och barn. Det hade varit en exceptionellt bra dag och Eva menade att han trivdes som fisken i vattnet hos dom.

dagis

När Filip sen såg att vi hade kommit så kramade han oss och sen vinkade vi hejdå för dagen.

DAG 5

Femte dagen så vaknade Filip som en solstråle och när vi lämnade honom hos Eva så var han ledsen i en knapp minut, men slutade gråta innan vi ens lämnat byggnaden.

När vi sen kom och hämtade honom på eftermiddagen så fick vi veta att han hade haft det jättebra hela dagen med massor av skratt och glädje!

Fem dagars inskolning passade alldeles utmärkt för Filip som snart är två år gammal. Det är självklart att det är en omställning att gå från att vara hemma med mamma och pappa dagarna i ända, till att istället umgås med andra barn och vuxna några timmar under dagen. Men vi tror att det här med dagis bara är en bra och positiv upplevelse och har hittills varit väldigt nöjda med allt som har med dagiset att göra.

dagis

Speciellt med dagis i Norge

Jag är ingen expert på vad som gäller på dagisen i Sverige, men jag vet hur det fungerar i Norge och här är lite fakta hur det är hos oss på vårt dagis:

 • Det kostar ca 3000kr/månad för barn att gå i barnehage

 • Man får 1 mål mat om dagen om man väljer att betala för det. Sen får man ha med “matpakke” dom resterande två målen som är frukost och eftermiddagsmål. Dryck och frukt bjuds det på.
 • Det är inget sockerförbud på dagis, men man önskar att ge barnen så lite socker som möjligt. Frukt och grönt uppmuntras.
 • Önskar man att ha kalas för sitt barns födelsedag så måste man bjuda alla på dagiset, eventuellt alla i samma ålder. Detta för att ingen ska känna sig utanför eller glömmas bort.
 • Natur och frisk luft är viktigt. Barnen är ute och leker, varje dag, oavsett väder.
 • Barnen som sover på dagen gör detta utomhus i sina barnvagnar, oavsett väder eller årstid.
 • Föräldrarna har en nära kontakt med personalen och har smsar och ringer vid behov, gärna flera gånger om dagen. Allt för att föräldrarna ska känna sig trygga.

Nu har Filip bara gått på dagis i lite mer än en vecka. Men vi kan redan nu se hur bra det är för honom. Han får lära sig en massor av att umgås med andra barn och vuxna, plus att det hela tiden är full rulle och på så sätt får han gjort av med all den energin han behöver under dagen. Tiden vi sen får tillsammans blir mer intensiv och vi har mer energi och kärlek att ge när vi väl är med varandra. Jag tror att det var en perfekt tid för Filip att starta på dagis och nu ser vi fram emot att se hur kommande tid blir.

Vi väntar ju en till liten bebis med BF den 5e september och då blir Filip storebror. Så det är mycket nytt som sker nu framöver i våran familj. Vi får hoppas att gå på dagis hinner bli en vana tills den lillebror kommer så att Filip inte känner att vi lämnar bort honom. Men så som det känns nu så har han redan vant sig och stortrivs på dagarna med dagisfröknarna och dom andra barnen.

Sen så blir det ju extra roligt för honom att komma hem på dagarna och visa lillebror, mamma och pappa allt han kan och allt nytt spännande han lärt sig på dagis.

dagis

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

0 svar

 1. Det är ju mycket likheter med svensk förskola, även om vi inte betalar extra för mat.Skönt att han trivs! Det är så mycket lättare för mamma och pappa då 😊

 2. Det är ju mycket likheter med svensk förskola, även om vi inte betalar extra för mat.Skönt att han trivs! Det är så mycket lättare för mamma och pappa då 😊

 3. Det är ju mycket likheter med svensk förskola, även om vi inte betalar extra för mat.Skönt att han trivs! Det är så mycket lättare för mamma och pappa då 😊

 4. Det är ju mycket likheter med svensk förskola, även om vi inte betalar extra för mat.Skönt att han trivs! Det är så mycket lättare för mamma och pappa då 😊

 5. Skönt att inskolningen gått så bra och Filip tycker nog som de flesta barn att det är roligt att leka och vara med andra.. Men detta att gå varannan vecka verkar speciellt för Norge. Här kan halvtid bestå i att barnen går kortare dagar och varje dag, eller att de går månd-tisdag en vecka och onsdag, torsdag och fredag, veckan därpå; detta för att det ska bli en kontinuitet i den pedagogiska verksamheten och den gäller även för de små. Men säkert är det olika i Norge också och på olika förskolor(dagis)Mitt barnbarn på två år skolades in just nu och det fungerade också jättebra, klart på tre dagar och med sovning också. Men han går varje dag från 8.30 -16 (ibland 15)Lycka till i fortsättningen, men detta med förskola brukar gå galant.

 6. Skönt att inskolningen gått så bra och Filip tycker nog som de flesta barn att det är roligt att leka och vara med andra.. Men detta att gå varannan vecka verkar speciellt för Norge. Här kan halvtid bestå i att barnen går kortare dagar och varje dag, eller att de går månd-tisdag en vecka och onsdag, torsdag och fredag, veckan därpå; detta för att det ska bli en kontinuitet i den pedagogiska verksamheten och den gäller även för de små. Men säkert är det olika i Norge också och på olika förskolor(dagis)Mitt barnbarn på två år skolades in just nu och det fungerade också jättebra, klart på tre dagar och med sovning också. Men han går varje dag från 8.30 -16 (ibland 15)Lycka till i fortsättningen, men detta med förskola brukar gå galant.

 7. Skönt att inskolningen gått så bra och Filip tycker nog som de flesta barn att det är roligt att leka och vara med andra.. Men detta att gå varannan vecka verkar speciellt för Norge. Här kan halvtid bestå i att barnen går kortare dagar och varje dag, eller att de går månd-tisdag en vecka och onsdag, torsdag och fredag, veckan därpå; detta för att det ska bli en kontinuitet i den pedagogiska verksamheten och den gäller även för de små. Men säkert är det olika i Norge också och på olika förskolor(dagis)Mitt barnbarn på två år skolades in just nu och det fungerade också jättebra, klart på tre dagar och med sovning också. Men han går varje dag från 8.30 -16 (ibland 15)Lycka till i fortsättningen, men detta med förskola brukar gå galant.

 8. Skönt att inskolningen gått så bra och Filip tycker nog som de flesta barn att det är roligt att leka och vara med andra.. Men detta att gå varannan vecka verkar speciellt för Norge. Här kan halvtid bestå i att barnen går kortare dagar och varje dag, eller att de går månd-tisdag en vecka och onsdag, torsdag och fredag, veckan därpå; detta för att det ska bli en kontinuitet i den pedagogiska verksamheten och den gäller även för de små. Men säkert är det olika i Norge också och på olika förskolor(dagis)Mitt barnbarn på två år skolades in just nu och det fungerade också jättebra, klart på tre dagar och med sovning också. Men han går varje dag från 8.30 -16 (ibland 15)Lycka till i fortsättningen, men detta med förskola brukar gå galant.

 9. Du har tidigare skrivit om hur outbildad personalen är på dagis i Norge. Att det är många ungdomar som varken är engagerade eller utbildade. Sen tänker jag på pedofilen som avslöjats i Norge, som utsatt många små barn. Och ännu värre, alla pedofiler som inte upptäcks. Hur tänker du där, när ni sätter Filip på dagis när han är så liten och inte ens kan berätta om han trivs eller hur personalen är mot honom? Hur kan det vara värt att chansa när ni faktiskt har ett val att ha honom hemma?

 10. Du har tidigare skrivit om hur outbildad personalen är på dagis i Norge. Att det är många ungdomar som varken är engagerade eller utbildade. Sen tänker jag på pedofilen som avslöjats i Norge, som utsatt många små barn. Och ännu värre, alla pedofiler som inte upptäcks. Hur tänker du där, när ni sätter Filip på dagis när han är så liten och inte ens kan berätta om han trivs eller hur personalen är mot honom? Hur kan det vara värt att chansa när ni faktiskt har ett val att ha honom hemma?

 11. Du har tidigare skrivit om hur outbildad personalen är på dagis i Norge. Att det är många ungdomar som varken är engagerade eller utbildade. Sen tänker jag på pedofilen som avslöjats i Norge, som utsatt många små barn. Och ännu värre, alla pedofiler som inte upptäcks. Hur tänker du där, när ni sätter Filip på dagis när han är så liten och inte ens kan berätta om han trivs eller hur personalen är mot honom? Hur kan det vara värt att chansa när ni faktiskt har ett val att ha honom hemma?

 12. Du har tidigare skrivit om hur outbildad personalen är på dagis i Norge. Att det är många ungdomar som varken är engagerade eller utbildade. Sen tänker jag på pedofilen som avslöjats i Norge, som utsatt många små barn. Och ännu värre, alla pedofiler som inte upptäcks. Hur tänker du där, när ni sätter Filip på dagis när han är så liten och inte ens kan berätta om han trivs eller hur personalen är mot honom? Hur kan det vara värt att chansa när ni faktiskt har ett val att ha honom hemma?

 13. Sjukt att man måste betala för maten och ha med eget :OHur kan dagiset lägga sig i vad man gör privat på sina barnkalas? Helt sjukt konstigt enligt mig :O Det är ju en himla fin tanke men tänker på föräldrar som kanske inte har råd att ha så många barn över och som dessutom vill bjuda släkten då kanske man får välja några kompisar som är speciella och inte hela dagiset…?

 14. Sjukt att man måste betala för maten och ha med eget :OHur kan dagiset lägga sig i vad man gör privat på sina barnkalas? Helt sjukt konstigt enligt mig :O Det är ju en himla fin tanke men tänker på föräldrar som kanske inte har råd att ha så många barn över och som dessutom vill bjuda släkten då kanske man får välja några kompisar som är speciella och inte hela dagiset…?

 15. Sjukt att man måste betala för maten och ha med eget :OHur kan dagiset lägga sig i vad man gör privat på sina barnkalas? Helt sjukt konstigt enligt mig :O Det är ju en himla fin tanke men tänker på föräldrar som kanske inte har råd att ha så många barn över och som dessutom vill bjuda släkten då kanske man får välja några kompisar som är speciella och inte hela dagiset…?

 16. Sjukt att man måste betala för maten och ha med eget :OHur kan dagiset lägga sig i vad man gör privat på sina barnkalas? Helt sjukt konstigt enligt mig :O Det är ju en himla fin tanke men tänker på föräldrar som kanske inte har råd att ha så många barn över och som dessutom vill bjuda släkten då kanske man får välja några kompisar som är speciella och inte hela dagiset…?

 17. Oj du nog väldig bekväm skryter mycket ja ibland är et too mutch for vanliga människor märke hit och dit Gucci oj

 18. Oj du nog väldig bekväm skryter mycket ja ibland är et too mutch for vanliga människor märke hit och dit Gucci oj

 19. Oj du nog väldig bekväm skryter mycket ja ibland är et too mutch for vanliga människor märke hit och dit Gucci oj

 20. Oj du nog väldig bekväm skryter mycket ja ibland är et too mutch for vanliga människor märke hit och dit Gucci oj

 21. Det är olika beroende på vad vi önskar. Men från ca 9-16. Men vi kan hämta och lämna när vi vill 😊 Öppettider på förskolan är 07.00-17.00

 22. Det är olika beroende på vad vi önskar. Men från ca 9-16. Men vi kan hämta och lämna när vi vill 😊 Öppettider på förskolan är 07.00-17.00

 23. Det är olika beroende på vad vi önskar. Men från ca 9-16. Men vi kan hämta och lämna när vi vill 😊 Öppettider på förskolan är 07.00-17.00

 24. Det är olika beroende på vad vi önskar. Men från ca 9-16. Men vi kan hämta och lämna när vi vill 😊 Öppettider på förskolan är 07.00-17.00

 25. Det problemet förekom en del inne i Oslo centrum tyvärr där dom hade brist på personal. På dagiset där Filip går nu är dom väl bemannade med utbildad personal. Vi är jättenöjda med allt som jag skrivit tusen gånger tidigare!När det kommer till allt annat du pratar om så är det sjukt att det förekommer, men jag kan inte låsa in mitt barn för resten av sitt liv bara för att det kan finnas människor som är sjuka där ute. Två år är inte för tidigt att börja dagis, utan en alldeles lagom tid och det har fungerat alldeles utmärkt.

 26. Det problemet förekom en del inne i Oslo centrum tyvärr där dom hade brist på personal. På dagiset där Filip går nu är dom väl bemannade med utbildad personal. Vi är jättenöjda med allt som jag skrivit tusen gånger tidigare!När det kommer till allt annat du pratar om så är det sjukt att det förekommer, men jag kan inte låsa in mitt barn för resten av sitt liv bara för att det kan finnas människor som är sjuka där ute. Två år är inte för tidigt att börja dagis, utan en alldeles lagom tid och det har fungerat alldeles utmärkt.

 27. Det problemet förekom en del inne i Oslo centrum tyvärr där dom hade brist på personal. På dagiset där Filip går nu är dom väl bemannade med utbildad personal. Vi är jättenöjda med allt som jag skrivit tusen gånger tidigare!När det kommer till allt annat du pratar om så är det sjukt att det förekommer, men jag kan inte låsa in mitt barn för resten av sitt liv bara för att det kan finnas människor som är sjuka där ute. Två år är inte för tidigt att börja dagis, utan en alldeles lagom tid och det har fungerat alldeles utmärkt.

 28. Det problemet förekom en del inne i Oslo centrum tyvärr där dom hade brist på personal. På dagiset där Filip går nu är dom väl bemannade med utbildad personal. Vi är jättenöjda med allt som jag skrivit tusen gånger tidigare!När det kommer till allt annat du pratar om så är det sjukt att det förekommer, men jag kan inte låsa in mitt barn för resten av sitt liv bara för att det kan finnas människor som är sjuka där ute. Två år är inte för tidigt att börja dagis, utan en alldeles lagom tid och det har fungerat alldeles utmärkt.

 29. Det är så det är i Norge och det fungerar helt okej.Jag tycker att det är bra att dom har som regel att bjuda alla eller ingen, eller i samma ålder. Det gör ju att ingen känner sig utanför.

 30. Det är så det är i Norge och det fungerar helt okej.Jag tycker att det är bra att dom har som regel att bjuda alla eller ingen, eller i samma ålder. Det gör ju att ingen känner sig utanför.

 31. Det är så det är i Norge och det fungerar helt okej.Jag tycker att det är bra att dom har som regel att bjuda alla eller ingen, eller i samma ålder. Det gör ju att ingen känner sig utanför.

 32. Det är så det är i Norge och det fungerar helt okej.Jag tycker att det är bra att dom har som regel att bjuda alla eller ingen, eller i samma ålder. Det gör ju att ingen känner sig utanför.

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande