LIVE YOUR BEST

Är det bra eller dåligt med kolhydrater?

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Det pratas ofta om att man borde utesluta kolhydrater i sin kost om man önskar att nå ner i vikt. Många dieter går till och med ut på just det, LCHF, Keto och många fler. Så frågan är om detta är bra eller dåligt för kroppen? och är det egentligen smart att sluta med kolhydrater om man vill lyckas med sin viktnedgång?

Mitt enkla svar på denna frågan är faktiskt Nej. Du ska absolut inte utesluta kolhydrater i din kost. Självklart kan det vara en bra idé att undvika godis, läsk, bakverk, vitt bröd, vit pasta och andra onyttiga livsmedel som till stor del består av tillsatt socker. Men att undvika kolhydrater som bönor, rotfrukter, linser, grovt osötat bröd, havregryn och frukt är dumt då de alla är supernyttiga livsmedel.

Bra kolhydrater bidrar med fibrer och en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter som både vår kropp och magens goda bakterier behöver. Tarmbakterierna påverkar både vår hälsa och kroppsvikt. Med andra ord skulle det påverka din matsmältning och vikt negativt om du uteslöt dessa kolhydrater i din kost.

Det som har gett alla kolhydrater ett dåligt rykte är dom “snabba kolhydraterna”, alltså det raffinerade sockret och det vita mjölet. Just dessa kolhydrater kan du gott skippa eftersom dom saknar fibrer och andra viktiga näringsämnen och tillför därför endast tomma kalorier till din kost. Det som händer när du äter snabba kolhydrater är att dom bryts ner omgående till glukos och släpps ut i blodet direkt. Detta kallas för sockerkick och är inte alls bra för din kropp.

När det kommer till vikten är dessa kolhydrater inte bra alls då glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket av det. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.

Så, på sätt och vis kan man säga att det är rätt att utesluta en viss del av kolhydrater då de endast gör din kropp illa. Men, vi ska absolut inte dra alla kolhydrater under samma kam. För de långsamma kolhydraterna vill vi inte leva utan.

Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fibrer kan man få ett mer stabilt blodsocker än om man äter mycket snabba kolhydrater, som socker. Det är alltså kvaliteten på kolhydraterna du äter som påverkar hur din energinivå blir över tid.

Det finns många fördelar med att inkludera mer långsamma kolhydrater i din kost. Du får inte bara kontroll på dina blodsockernivåer, utan du kommer även att upprätthålla din energi genom dagen. När det kommer till viktnedgång så är det en smart idé att äta långsamma kolhydrater då de ökar mättnadskänslan, vilket gör att du äter mindre.

Så, summan av kardemumman är att kolhydrater är bra för dig om du väljer långsamma kolhydrater och undviker de snabba.

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande

Effektiv viktnedgång

Letar du efter effektiva sätt att gå ner i vikt? Viktnedgång är en vanlig målsättning för många människor, och det finns flera strategier och metoder

Protein

Proteiner och muskeluppbyggnad är två tätt sammanlänkade begrepp inom området träning och fysisk prestation. Protein spelar en avgörande roll i att bygga upp och reparera

Hur påverkar hormoner vikten?

Efter att jag har hjälpt hundratals kvinnor att lyckas med sin viktnedgång så har jag tydligt sett att det inte bara är kost och träning