LIVE YOUR BEST

Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Certifierad Hälsocoach

Godkväll!

Nu i slutet på veckan så tänkte jag att jag kunde ta upp ett ämne i “Veckans Åsikt”. Jag tänkte nämligen att jag skulle ta upp det här med amning och alkohol. Vad är okej när det kommer till att dricka alkohol när man ammar eller är gravid och var går egentligen gränsen?

Alla säger olika, tycker olika och har hört olika, så vad är det egentligen som stämmer? Vem ger rätt information?

Jag personligen har noll tolerans kring alkohol under tiden som man är gravid och från den dagen som jag och M bestämde oss för att skaffa barn (under båda gångerna) så slutade jag att dricka.

Nu när jag ammar däremot så anser jag inte att det är lika farligt och menar att det är okej att ta ett glas rött till maten om man önskar det. Jag och min väninna pratade om det för ett tag sen och då sa hon något som jag tyckte var väldigt smart “Är du körbar så är du amningsbar”. Däremot så skulle jag aldrig dricka tills jag blir påverkad på något vis, utan drar en gräns på ett glas eller två.

På systembolagets hemsida står det “Nolltolerans gäller vid graviditet och måttfullhet vid amning” och där är jag fullständigt enig!

Sen är jag ingen stordrickare alls och minns egentligen inte senast jag var riktigt berusad (det måste varit innan jag blev gravid med Filip för snart 3 år sen!!)  och jag tycker inte att det är så kul heller, men ett glas för smakens skull är helt okej 🙂

alkohol_amning

Tydligen så är det så att själva alkholen i sig inte påverkar bebisen när man ammar eftersom det är så extremt lite som möjligen skulle gå över i mjölken. Även om man dricker sig megaberusad så är det mindre alkohol i bröstmjölken än vad det är i filmjölk. Så på så sätt blir ju inte bebisen påverkad, MEN det är ju en självklarhet att man inte ska dricka sig berusad när man ammar eftersom man ansvarar för en bebis. Dock gäller ju detta pappan också eftersom han bär lika mycket ansvar. Så med andra ord: När man är förälder så måste man vara klar i huvudet och borde därför såklart inte dricka större mängder med alkohol, men detta gäller alltså både mamman och pappan oavsett om man ammar eller inte. 🙂

Livsmedelverket skriver:

“Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.”

Trots denna information så är det många som kollar snett om man ser en mamma sitta och amma, samtidigt som hon sippar på ett glas vitt till middagen. Av den anledningen skulle jag aldrig kunna dricka vin offentligt samtidigt so jag håller i mitt barn. Men det är ju egentligen väldigt fel. Borde man inte som nybliven förälder få unna sig ett litet glas vin efter att ha gått 9 månader utan att kunna dricka en droppe? Om det nu inte är det minsta skadligt för barnet, borde det då inte vara okej?

Vad tycker Du? Är det okej att dricka när man ammar? Är det okej att dricka när man är gravid? 

rioja

Nu ska jag sätta mig med min fina man och avnjuta ett glas med Rioja. Ha en underbar fredagskväll allihopa! Kramar till er alla <3

Dela gärna:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

0 svar

 1. Hörde faktiskt en diskussion om detta i morgonpasset, där de pratade med en läkare osv. Anser självklart att det är nolltolerans mot alkohol, rökning osv vid gaviditet. Vid amning är det ju som du säger, att mjölken inte påverkas och för den sakens skull är det ju okej att ta ett glas eller så. Däremot borde det vara nolltolerans mot alkohol och berusning i närheten av spädbarn. Alltså det handlar ju om att man ska kunna ta hand om sitt barn, men detta borde ju inte bara ligga hos mamman (som det gör när man säger att man inte ska dricka när man ammar). För egentligen handlar det ju om att man inte ska bli så berusad att man inte kan ta hand om sitt barn på rätt sätt. Så det är min åsikt, vid graviditet – ingen alkohol. Vid spädbarn (och barn över lag) – begränsad alkohol, ingen berusning som påverkar omdömet kring barnen, och detta gäller såklart båda föräldrarna, oavsett kön osv. 😊

 2. Hörde faktiskt en diskussion om detta i morgonpasset, där de pratade med en läkare osv. Anser självklart att det är nolltolerans mot alkohol, rökning osv vid gaviditet. Vid amning är det ju som du säger, att mjölken inte påverkas och för den sakens skull är det ju okej att ta ett glas eller så. Däremot borde det vara nolltolerans mot alkohol och berusning i närheten av spädbarn. Alltså det handlar ju om att man ska kunna ta hand om sitt barn, men detta borde ju inte bara ligga hos mamman (som det gör när man säger att man inte ska dricka när man ammar). För egentligen handlar det ju om att man inte ska bli så berusad att man inte kan ta hand om sitt barn på rätt sätt. Så det är min åsikt, vid graviditet – ingen alkohol. Vid spädbarn (och barn över lag) – begränsad alkohol, ingen berusning som påverkar omdömet kring barnen, och detta gäller såklart båda föräldrarna, oavsett kön osv. 😊

 3. Hörde faktiskt en diskussion om detta i morgonpasset, där de pratade med en läkare osv. Anser självklart att det är nolltolerans mot alkohol, rökning osv vid gaviditet. Vid amning är det ju som du säger, att mjölken inte påverkas och för den sakens skull är det ju okej att ta ett glas eller så. Däremot borde det vara nolltolerans mot alkohol och berusning i närheten av spädbarn. Alltså det handlar ju om att man ska kunna ta hand om sitt barn, men detta borde ju inte bara ligga hos mamman (som det gör när man säger att man inte ska dricka när man ammar). För egentligen handlar det ju om att man inte ska bli så berusad att man inte kan ta hand om sitt barn på rätt sätt. Så det är min åsikt, vid graviditet – ingen alkohol. Vid spädbarn (och barn över lag) – begränsad alkohol, ingen berusning som påverkar omdömet kring barnen, och detta gäller såklart båda föräldrarna, oavsett kön osv. 😊

 4. Hörde faktiskt en diskussion om detta i morgonpasset, där de pratade med en läkare osv. Anser självklart att det är nolltolerans mot alkohol, rökning osv vid gaviditet. Vid amning är det ju som du säger, att mjölken inte påverkas och för den sakens skull är det ju okej att ta ett glas eller så. Däremot borde det vara nolltolerans mot alkohol och berusning i närheten av spädbarn. Alltså det handlar ju om att man ska kunna ta hand om sitt barn, men detta borde ju inte bara ligga hos mamman (som det gör när man säger att man inte ska dricka när man ammar). För egentligen handlar det ju om att man inte ska bli så berusad att man inte kan ta hand om sitt barn på rätt sätt. Så det är min åsikt, vid graviditet – ingen alkohol. Vid spädbarn (och barn över lag) – begränsad alkohol, ingen berusning som påverkar omdömet kring barnen, och detta gäller såklart båda föräldrarna, oavsett kön osv. 😊

 5. Fy jag skäms nästan. Var länge sen jag tittade in på Bloggen din. Grattis i efterskott till lillspjuvret. Roligt se att Ni har mys Att se just en sån här bild ger en känsla av närhet och hopp i världen. Sköt om Er hela högen stort som smått.OSLOFRU SVAR:Tack snälla 😊

 6. Fy jag skäms nästan. Var länge sen jag tittade in på Bloggen din. Grattis i efterskott till lillspjuvret. Roligt se att Ni har mys Att se just en sån här bild ger en känsla av närhet och hopp i världen. Sköt om Er hela högen stort som smått.OSLOFRU SVAR:Tack snälla 😊

 7. Fy jag skäms nästan. Var länge sen jag tittade in på Bloggen din. Grattis i efterskott till lillspjuvret. Roligt se att Ni har mys Att se just en sån här bild ger en känsla av närhet och hopp i världen. Sköt om Er hela högen stort som smått.OSLOFRU SVAR:Tack snälla 😊

 8. Fy jag skäms nästan. Var länge sen jag tittade in på Bloggen din. Grattis i efterskott till lillspjuvret. Roligt se att Ni har mys Att se just en sån här bild ger en känsla av närhet och hopp i världen. Sköt om Er hela högen stort som smått.OSLOFRU SVAR:Tack snälla 😊

 9. Håller helt med dig… Måttliga mängder alkohol för såväl mamman som pappan.. Och inte bara när man har ett ammande barn egentligen. Så länge man har små barn borde man dricka måttligt tycker jag.

 10. Håller helt med dig… Måttliga mängder alkohol för såväl mamman som pappan.. Och inte bara när man har ett ammande barn egentligen. Så länge man har små barn borde man dricka måttligt tycker jag.

 11. Håller helt med dig… Måttliga mängder alkohol för såväl mamman som pappan.. Och inte bara när man har ett ammande barn egentligen. Så länge man har små barn borde man dricka måttligt tycker jag.

 12. Håller helt med dig… Måttliga mängder alkohol för såväl mamman som pappan.. Och inte bara när man har ett ammande barn egentligen. Så länge man har små barn borde man dricka måttligt tycker jag.

 13. Sonen är 7 månader och jag ammar inte alls längre! Men jag har inte druckit en endaste droppe sedan innan jag blev gravid, får en klump i magen av bara tanken! Tänk om något händer och man behöver åka till sjukhus eller liknande, då kan jag ju inte köra om jag har druckit! Det finns förvisso ambulans men jag känner ändå den där klumpen! Sen hade min pappa alkoholproblem när han levde så min mamma och hennes man drack aldrig en droppe framför våra ögon under vår uppväxt! Vilket jag tror har bidragit till att varken jag eller mina bröder smakat för första gången innan vi blev 18år! Så vi kör likadant här hemma! Däremot har jag inte emot andra dom tar ett glas vin eller liknande när de ammar 😊 men för mig funkar hallonsoda lika bra! 😊

 14. Sonen är 7 månader och jag ammar inte alls längre! Men jag har inte druckit en endaste droppe sedan innan jag blev gravid, får en klump i magen av bara tanken! Tänk om något händer och man behöver åka till sjukhus eller liknande, då kan jag ju inte köra om jag har druckit! Det finns förvisso ambulans men jag känner ändå den där klumpen! Sen hade min pappa alkoholproblem när han levde så min mamma och hennes man drack aldrig en droppe framför våra ögon under vår uppväxt! Vilket jag tror har bidragit till att varken jag eller mina bröder smakat för första gången innan vi blev 18år! Så vi kör likadant här hemma! Däremot har jag inte emot andra dom tar ett glas vin eller liknande när de ammar 😊 men för mig funkar hallonsoda lika bra! 😊

 15. Sonen är 7 månader och jag ammar inte alls längre! Men jag har inte druckit en endaste droppe sedan innan jag blev gravid, får en klump i magen av bara tanken! Tänk om något händer och man behöver åka till sjukhus eller liknande, då kan jag ju inte köra om jag har druckit! Det finns förvisso ambulans men jag känner ändå den där klumpen! Sen hade min pappa alkoholproblem när han levde så min mamma och hennes man drack aldrig en droppe framför våra ögon under vår uppväxt! Vilket jag tror har bidragit till att varken jag eller mina bröder smakat för första gången innan vi blev 18år! Så vi kör likadant här hemma! Däremot har jag inte emot andra dom tar ett glas vin eller liknande när de ammar 😊 men för mig funkar hallonsoda lika bra! 😊

 16. Sonen är 7 månader och jag ammar inte alls längre! Men jag har inte druckit en endaste droppe sedan innan jag blev gravid, får en klump i magen av bara tanken! Tänk om något händer och man behöver åka till sjukhus eller liknande, då kan jag ju inte köra om jag har druckit! Det finns förvisso ambulans men jag känner ändå den där klumpen! Sen hade min pappa alkoholproblem när han levde så min mamma och hennes man drack aldrig en droppe framför våra ögon under vår uppväxt! Vilket jag tror har bidragit till att varken jag eller mina bröder smakat för första gången innan vi blev 18år! Så vi kör likadant här hemma! Däremot har jag inte emot andra dom tar ett glas vin eller liknande när de ammar 😊 men för mig funkar hallonsoda lika bra! 😊

 17. Det är självklart upp till var och en, men om jag ska vara helt ärlig så tycker inte jag att varken alkohol eller tobak ska användas överhuvudtaget av någon människa. Jag ser liksom inte tjusningen med det. Men alla är vi olika.

 18. Det är självklart upp till var och en, men om jag ska vara helt ärlig så tycker inte jag att varken alkohol eller tobak ska användas överhuvudtaget av någon människa. Jag ser liksom inte tjusningen med det. Men alla är vi olika.

 19. Det är självklart upp till var och en, men om jag ska vara helt ärlig så tycker inte jag att varken alkohol eller tobak ska användas överhuvudtaget av någon människa. Jag ser liksom inte tjusningen med det. Men alla är vi olika.

 20. Det är självklart upp till var och en, men om jag ska vara helt ärlig så tycker inte jag att varken alkohol eller tobak ska användas överhuvudtaget av någon människa. Jag ser liksom inte tjusningen med det. Men alla är vi olika.

 21. När jag var gravid drack jag inget. Inte heller en droppe då jag ammade för då var det noll enligt alla råd. (12.5 år sen)Folk tittar fortfarande snett om jag tar ett glas och har barnen med. (Snart 18 och 12.5 år). Men jag tar vin till mat ibland.Kram

 22. När jag var gravid drack jag inget. Inte heller en droppe då jag ammade för då var det noll enligt alla råd. (12.5 år sen)Folk tittar fortfarande snett om jag tar ett glas och har barnen med. (Snart 18 och 12.5 år). Men jag tar vin till mat ibland.Kram

 23. När jag var gravid drack jag inget. Inte heller en droppe då jag ammade för då var det noll enligt alla råd. (12.5 år sen)Folk tittar fortfarande snett om jag tar ett glas och har barnen med. (Snart 18 och 12.5 år). Men jag tar vin till mat ibland.Kram

 24. När jag var gravid drack jag inget. Inte heller en droppe då jag ammade för då var det noll enligt alla råd. (12.5 år sen)Folk tittar fortfarande snett om jag tar ett glas och har barnen med. (Snart 18 och 12.5 år). Men jag tar vin till mat ibland.Kram

 25. Första gången jag är helt enig med dig. Hade också haft svårt för att dricka ett glas vin och samtidigt amma utomhus men det borde inte vara ett problem. Det är liksom ingen fara 😊

 26. Första gången jag är helt enig med dig. Hade också haft svårt för att dricka ett glas vin och samtidigt amma utomhus men det borde inte vara ett problem. Det är liksom ingen fara 😊

 27. Första gången jag är helt enig med dig. Hade också haft svårt för att dricka ett glas vin och samtidigt amma utomhus men det borde inte vara ett problem. Det är liksom ingen fara 😊

 28. Första gången jag är helt enig med dig. Hade också haft svårt för att dricka ett glas vin och samtidigt amma utomhus men det borde inte vara ett problem. Det är liksom ingen fara 😊

Lämna ett svar

Relevanta inlägg

Den Ultimata Nybörjarguiden

Har du någonsin känt att din hälsa behöver en nystart? Kanske har du funderat på att komma i form eller ändra dina matvanor, men känner

Marint eller Bovint kollagen?

Artikeln innehåller annonslänkar från Svenskhälsokost.se Kollagen är ett viktigt protein i människokroppen som finns i huden, ben, brosk, leder och ligament. Det spelar en avgörande